Nemzetbiztonsági kockázatnak tartja az orosz ortodox egyházat az ukrán elnök

Petro Porosenko ukrán elnök szombaton részt vett egy ünnepségen, ahol megemlékeztek arról, hogy az ukránok 1030 éve tértek át a kereszténységre. Porosenko szerint az évforduló arra kötelezi őket, hogy cselekedjenek, és nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte az Orosz Ortodox Egyházat, aminek több millió követője van az országban.

Petro Porosenko ukrán elnökFotó: Stringer/Sputnik

A polgárháborús országban az ortodox egyház is megosztott: az egyik fele Kirill moszkvai pátriárkának fogadott hűséget, míg a másik fele a kijevi Filaret pátriárkához lojális. Porosenko most egyértelműen a kijevi tagozat mellett foglalt állás azzal, hogy megjelent a szombati rendezvényen, amit arra válaszul szerveztek, hogy a orosz egyház tartottak egy hasonlót pénteken. 

Az orosz egyházról az ukrán elnök azt mondta: „ Azt hiszem, minden olyan csápot le kell vágni, amivel az agresszor állam az országunk testén belül operál.” Szerinte a moszkvai egyház csak papíron van elválasztva az orosz államtól, és közben feltétel nélkül támogatja a Kreml revansista, imperialista politikáját.

Vlagyimir Putyin és Kirill pátriárkaFotó: Mihail Klimentyev/Szputnyik/AFP

Egy nappal korábban Moszkvában az orosz egyház hasonló megemlékezést tartott, amin Vlagyimir Putyin is részt vett. 

Ezen Kirill pátriárka fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy Putyin elnöknek ugyanaz a keresztneve, mint I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelemnek, aki 988-ben felvetette a kereszténységet a pogány szlávokkal. A pátriárka szerint ez az együttállás nem lehet véletlen, főleg ha olyan személyiségekről van szó, akiknek a tettei megváltoztatják a világot. (AFP/Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.