Nemzetbiztonsági kockázatnak tartja az orosz ortodox egyházat az ukrán elnök

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Petro Porosenko ukrán elnök szombaton részt vett egy ünnepségen, ahol megemlékeztek arról, hogy az ukránok 1030 éve tértek át a kereszténységre. Porosenko szerint az évforduló arra kötelezi őket, hogy cselekedjenek, és nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte az Orosz Ortodox Egyházat, aminek több millió követője van az országban.

Petro Porosenko ukrán elnökFotó: Stringer/Sputnik

A polgárháborús országban az ortodox egyház is megosztott: az egyik fele Kirill moszkvai pátriárkának fogadott hűséget, míg a másik fele a kijevi Filaret pátriárkához lojális. Porosenko most egyértelműen a kijevi tagozat mellett foglalt állás azzal, hogy megjelent a szombati rendezvényen, amit arra válaszul szerveztek, hogy a orosz egyház tartottak egy hasonlót pénteken. 

Az orosz egyházról az ukrán elnök azt mondta: „ Azt hiszem, minden olyan csápot le kell vágni, amivel az agresszor állam az országunk testén belül operál.” Szerinte a moszkvai egyház csak papíron van elválasztva az orosz államtól, és közben feltétel nélkül támogatja a Kreml revansista, imperialista politikáját.

Vlagyimir Putyin és Kirill pátriárkaFotó: Mihail Klimentyev/Szputnyik/AFP

Egy nappal korábban Moszkvában az orosz egyház hasonló megemlékezést tartott, amin Vlagyimir Putyin is részt vett. 

Ezen Kirill pátriárka fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy Putyin elnöknek ugyanaz a keresztneve, mint I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelemnek, aki 988-ben felvetette a kereszténységet a pogány szlávokkal. A pátriárka szerint ez az együttállás nem lehet véletlen, főleg ha olyan személyiségekről van szó, akiknek a tettei megváltoztatják a világot. (AFP/Reuters)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.