Kiengedték a börtönből az izraeli katonát felpofozó palesztin tinédzserlányt

2018 július 29., vasárnap 4:41
448

Ahed Tamimi nyolc hónapot töltött börtönben, miután felpofozott és megrúgott egy izraeli katonát Ciszjordániában. 

Tamimi tettéről videó is készült, a felvétel tavaly bejárta a világsajtót és a közösségi oldalakat. Akkor részletesen is írtunk a fiatal lányról, aki mind az izraeli, mind a palesztin oldalon szimbolikus alak lett: egyik oldalon provokátort láttak bele, a másik oldalon szabadságharcost. 

16 éves volt, amikor bíróság elé került, összesen 12 vádpontot állított fel az ügyészség, végül négy pontban találták bűnösnek. Tárgyalása során arról beszélt, hogy azért támadt rá a katonákra, mert aznap látta, ahogy a 15 éves unokatestvérét gumilövedékkel fejbe lövik. 

Az izraeli hadsereg azt mondta, hogy a katonákat azért helyezték oda, mert palesztin fiatalok korábban köveket dobáltak onnan katonák felé. A tárgyaláson azt is állították, hogy a 15 éves unokatestvér sem gumilövedéktől sérült meg, a hatóságoknak ugyanis azt mondta, hogy a bicikliről leesve sérült meg a feje. 

Tamimi esete megosztotta a közvéleményt. Az izraeli oktatási miniszer például akkor arról beszélt, hogy élete végéig börtönben kéne maradnia, míg mások szerint a fiatal lányt a családja használja ki, és arra használják fel, hogy katonákat provokáljon. Az eljárásban a lány anyját és egy másik unokatestvérét is vád alá helyezték. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt