Áder János, a jogállam rendíthetetlen őre normakontrollra küld egy törvényt, mert azt bírálták a szakmai szervezetek

Előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte vizsgálatra Áder János köztársasági elnök hétfőn a vízgazdálkodási törvény vízkivételekkel összefüggő módosítását - jelenti az MTI.

Azt, amely alapján nem kellene engedélyeztetni, sem bejelenteni a 80 méternél sekélyebb, és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat. A beadványban az államfő azt írja, a jogszabály az ivóvízbázis jelenlegi állapotát és védelmét tekintve visszalépésnek minősül, ez pedig sérti az alaptörvényben is garantált egészséges környezethez való jogot.

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható beadvány  többek között azzal érvel, hogy januárban tizenegy szakmai szervezet nyilatkozatban tiltakozott „a vízkészletekkel való felelős gazdálkodás megszűnése és a felszín alatti vizek védelmének felszámolása ellen”, „felvetve egyebek mellett a szakszerűtlen kútkivitelezésből és az illegális vízkivételekből következő veszélyeket”.

Áder János más ügyekben nem annyira kényes a szakmaiságra, a Fidesz összes fontos törvényhozási termékét átengedte, legutóbb például szó nélkül aláírta a legújabb alkotmánymódosítást és a Stop Sorost is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.