Áder szó nélkül aláírta a legújabb alkotmánymódosítást és a Stop Sorost is

2018 június 28., csütörtök 12:23
164

Mint arról az Index beszámol, ellátta kézjegyével, így már semmi akadálya hatályosulni a grántiszilárdságú alkotmányunk 7. módosításának, és az ugyancsak a múlt héten a Parlamenten átpréselt Stop Soros törvénycsomagot.

Áder ezúttal nem adott ki közleményt a 7. alkotmánymódosítás szignózása előtt, ahogy azt tette korábban. Ez a hallgatás akár beszédes is lehet, hiszen - mint arra az Index rámutat - bár csak eljárásjogi hibára hivatkozva küldhetné vissza az alkotmánymódosítást az államfő, legutóbb egy közleményben tudatta, hogy aláírja azokat.

Most ilyen nem történt, a Magyar Közlönyben történő megjelenésből tudható, hogy megkapta az elnöki szignót a bevándorlást és annak segítését büntető, és egyéb a hatalommal szembeni állampolgári fellépést nehezítő, meglehetősen középkori hangulatúra sikeredett módosítás.

Magyarország mostantól tehát alkotmányban rendelkezik arról, hogy

  • "idegen népesség nem telepíthető be"
  • „minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme"
  • „a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével" - azaz nehezebb lesz politikusok, állami szereplők házánál tüntetni.
  • „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás" - azaz tilos hajléktalankodni, cserébe az államnak és az önkormányzatoknak muszáj lesz szállást biztosítani.
  • „A közigazgatási bíróságok döntenek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyben" - azaz ezekben az ügyekben, már nem a Kúria - mint a hatalomtól független igazságszolgáltatási szerv - mondja ki a végső szót. 

A Stop Soros törvényt is aláírta Áder János, amely szerint büntethető lesz az a személy, aki az illegális bevándorlást elősegíti, és ha ilyen eljárás alá kerül, tilos lesz az ország határainak 8 km-es körzetében tartózkodni (A Liszt Ferenc repülőtér végül nem számít ide, azaz Budapest nagy részéről nem kell elmenekülnie emiatt senkinek.)

A Parlament múlt héten szavazott a módosításokról, a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatta, az LMP és az MSZP nem nyomott gombot, a Párbeszéd nemmel szavazott, a DK bojkottálta a szavazást.

A Stop Soros törvényt egyébként a velencei bizottság vizsgálat alá vonta. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt