Elfogadta a parlament a 7. alkotmánymódosítást és a Stop Sorost

POLITIKA
2018 június 20., 13:28

Simán átment a parlamenten a kormány alkotmánymódosítása, aminek célja, hogy lehetővé tegye a különbíróságok létrehozását, megtiltsa a politikusok háza előtti tüntetéseket, védje a nemzeti szuverenitást, és tiltsa idegen népesség Magyarországra telepítését. A múlt héten a Fidesz kezdeményezte, hogy az Alaptörvény tegye kötelezővé az állam minden szerve számára a keresztény kultúra védelmét, valamint gyakorlatilag betiltaná a hajléktalanságot azzal, hogy tilos lenne életvitelszerűen közterületen tartózkodni. 

A kormány módosítóját nemcsak a Fidesz és a KDNP, hanem a Jobbik frakciója, a már független Dúró Dóra  és Ritter Imre nemzetiségi képviselő is megszavazta. 

photo_camera Az alkotmánymódosítások megszavazása

Ugyanúgy megszavazták a Stop Soros-törvényjavaslatot is, a Jobbik itt is együtt szavazott a kormánypártokkal.  A javaslat minősített többséget igénylő részeit 160 igen, 18 nem, tartózkodás nélkül fogadták el. Az egyszerű többséget igénylő részei 159 igennel, 19 nemmel, tartózkodás nélkül mentek át.

A Stop Soros a rendőrségi és a menekültügyi törvény mellett a Büntető Törvénykönyv módosításait tartalmazza. Ennek értelmében büntethetővé válik az, aki „menedékjogi eljárás kezdeményezését teszi lehetővé olyan személynek”, akinek a közvetlen üldöztetéstől való félelme nem megalapozott, akit határmegfigyelés szervezésén kapnak, vagy akit információs anyagok terjesztése miatt találnak bűnösnek. Bűncselekmény lesz a „jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózat építése vagy működtetése” is, és Btk.-ba kerül az is, ha valaki pénzt vagy más segítséget szolgáltat „jogellenes bevándorlás elősegítéséhez”.

Jobbik: Életszerűtlen, kivitelezhetetlen, de megszavazzuk

A szavazás után a Jobbik közölte, hogy azért szavazta meg a Stop Sorost, mert „számos hibája mellett, egyetértünk azzal az alapvető céllal és társadalmi igénnyel, mely szerint Magyarország biztonsága és védelme elsődleges. Egyetértünk továbbá a kereszténység és a magántulajdon védelmével, a bevándorlók szétosztására vonatkozó kvótákat elutasítjuk”

Úgy látják, hogy a Stop-Soros „elvesztette Soros-jellegét, hiszen a korábbi javaslattal szemben nem írja elő a Soros György által támogatott civil szervezetek nemzetbiztonsági átvilágítását, regisztrációját, vagy az ország érdekeivel ellentétes tevékenységük korlátozását”. Megjegyezték, hogy a ma elfogadott javaslat „nem fogja megállítani az illegális migrációt, nem alkalmas a kereszténység védelmére és nem írja felül a Genfi Egyezményt sem, ahogy a hajléktalan sorsú emberek is a közterületeken fognak maradni lakhatási gondjaik megoldásáig. A közigazgatási bíróságok kapcsán egy keretrendszert határoz meg, amelynek konkrét szabályozása el sem kezdődött”.

A törvény ellenzőit azzal nyugtatják, hogy az „ebben a formában életszerűtlen, alkalmazása kivitelezhetetlen, tehát károkat sem fog okozni”. Az egészet csak kampányeszköznek tartják. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.