Energiaügyi államtitkár: Az Északi Áramlat 2 emelné a gáz árát Magyarországon

gazdaság
2018 július 31., 05:47
comments 59

A Magya Hírlapnak adott interjújában Kaderják Péter energiaügyi államtitkár többek között arról beszélt, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy megépüljön az Északi Áramlat 2 gázvezeték.

Ez az a vezeték, ami orosz - német - francia - olasz - osztrák cégek együttműködésével épülne, és a mostaninál is több földgáz szállítását tenné lehetővé közvetlenül Oroszországból Németországba, a Balti-tenger alatt.

A beruházás terve ellen nagyon élesen tiltakozik az USA, már szankciókkal is megfenyegették az építkezésben részt vevő cégeket, de ellenzi az építkezést Lengyelország is. Az új vezeték legfontosabb értelme orosz szempontból az lenne, hogy ki lehetne kerülni Ukrajnát az Európába szállított gázzal.

Kaderják most arról beszélt, hogy a vezeték a nyugati EU-s országoknak jól jönne, mert pótolhatnák belőle a csökkenő holland kitermelést, azonban ha Magyarországnak is innen kellene vásárolnia földgázt, akkor az drágább lenne, mint a mostani ukrán tranziton érkező. Így Magyarországnak sem érdeke az új vezeték elkészülése. (Magyar Hírlap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.