Energiaügyi államtitkár: Az Északi Áramlat 2 emelné a gáz árát Magyarországon

A Magya Hírlapnak adott interjújában Kaderják Péter energiaügyi államtitkár többek között arról beszélt, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy megépüljön az Északi Áramlat 2 gázvezeték.

Ez az a vezeték, ami orosz - német - francia - olasz - osztrák cégek együttműködésével épülne, és a mostaninál is több földgáz szállítását tenné lehetővé közvetlenül Oroszországból Németországba, a Balti-tenger alatt. 

A beruházás terve ellen nagyon élesen tiltakozik az USA, már szankciókkal is megfenyegették az építkezésben részt vevő cégeket, de ellenzi az építkezést Lengyelország is. Az új vezeték legfontosabb értelme orosz szempontból az lenne, hogy ki lehetne kerülni Ukrajnát az Európába szállított gázzal.

Kaderják most arról beszélt, hogy a vezeték a nyugati EU-s országoknak jól jönne, mert pótolhatnák belőle a csökkenő holland kitermelést, azonban ha Magyarországnak is innen kellene vásárolnia földgázt, akkor az drágább lenne, mint a mostani ukrán tranziton érkező. Így Magyarországnak sem érdeke az új vezeték elkészülése. (Magyar Hírlap)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.