Felénél tart a világ legnagyobb lazactenyésztő kísérlete

Eddig bejött - jelentette az Ocean Farm 1 nevű kísérletet végző norvég halászcég.

Az Ocean Farm 1 a világ jelenleg legnagyobb lazactenyésztő létesítménye, aminek az a különlegessége, hogy a parttól sokkal messzebb is működtethető mint az eddigi telepek.

A kísérleti telep másfél kilométerre van a norvég partoktól, automata rendszer eteti a halakat és kamerákkal figyelik életüket. Az egész módszer lényege, hogy mélyebb vízben tartják a lazacokat, mint a hagyományos partközeli telepeken, így sokkal többen férnek el egymás felett, ugyanakkora hálóval lezárt területen. A kísérleti létesítményben másfél millió lazac él.

LazacFotó: Monty Rakusen/Cultura Creative

A kísérlet előtt több kutató is aggódott, hogy az így összezsúfolt lazacok között ha néhány megbetegedik, akkor az egész állomány gyorsan megfertőződhet, de a mélytengeri kísérletet végző SalMar nevű norvég cég szerint félidőben jól állnak: kevesebb beteg állatot találtak eddig, mint a hagyományos, sekélyebb farmjaikon. 

Ugyanakkor a mélyebb vízben kevesebb az oxigén, és ezért az állatok kisebbre nőnek, vélekednek a kísérletet fenntartásokkal figyelő tengerbiológusok. A SalMar azonban optimista, és arra készül, ha a következő fél évben sem merül fel valami nagy gond, akkor további hasonló telepeket létesítenek az óceánon. (Bloomberg)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.