Rohadó szemétre írták fel szeméttel, hogy „SZEMETET LERAKÁSA TILOS!”

belföld
2018 július 31., 07:24
comments 108

Egyszerre több fronton harcol Csepel a kerületet már-már elárasztó szenny ellen, váltakozó sikerrel.

Miután megírtuk, hogy az egyik helyi lakótelep lakói saját kezükbe vették egy, a lakásában sok köbméternyi rohadó szemetet összegyűjtő szomszédjuk ügyét és konténert béreltek, majd a bácsi lakásából az összes szennyet lehordták az utcára, az önkormányzat is akcióba lépett.

Takó Szabolcs sajtófőnök elmesélte, hogy a Városgazda Zrt. munkásai hétfőn megjelentek a helyszínen - ahol az egy darab konténer és az annak többszörösére rúgó, szétszórt szemét miatt már borzalmas állapotok voltak - és elszállították a hulladékot. Ami végül összesen 4 konténert töltött meg és 35 köbméterre rúgott. (Jegyezzük meg, mindez egyetlen lelkes gyűjtő életműve egyetlen lakótelepi lakásból!)

De olvasónk, Tibi ezzel párhuzamosan elküldött sztori- és képsorozata megmutatja, hogy Csepelen ezen kívül is tényleg durva fegyverekkel zajlik a szemétháború. Új helyszínünk a Sóderos utca környéke, ahol Tibi szerint

„Hetek óta, napról napra nő a szeméthegy, mára elképesztő bűzt árasztva.”

A fotói alapján olvasónk kicsit sem túloz. A helyszín speciális báját az adja, hogy valaki - vagy egy kreatív, de kis költségvetésből dolgozó városgazda, vagy egy duplacsavaros humorban utazó szemetelő - magára a szemétre (egész pontosan rothadó matracokra) írta fel, valószínűleg szeméttel azt, hogy

„Szemetet lerakása tilos!! A rendszámot fel írjuk”

és

Szemét lerakni tilos!

A helyszín ezáltal olyan összművészeti alkotásként is értelmezhető, ami a legvadabb befogadói rétegigényeket is kielégíti:

De nem csak ezen a két fronton dörögnek a szennyágyúk Csepelen! Olvasónk, E. tegnap hívta fel a figyelmünket arra, hogy a helyi Vasas utcában is hatalmas, illegális szeméttelep működik hosszú ideje, érthetően kikészítve a lakókat. E. információját most az önkormányzat is megerősítette: a kérdéses terület egy fővárosi tulajdonú telek:

„Fontos tudni azonban, hogy a terület nem az önkormányzat tulajdona, hanem a fővárosé, így ennek megtisztítására az önkormányzat nem fordíthat közpénzt. Ennek ellenére a szakemberek megkettőzött erővel dolgoznak az illegális hulladék problémájának megoldásán. A rendőrség, karöltve a helyi közterület-felügyelettel, folyamatos figyelőszolgálatot lát el és fokozott ellenőrzéseket végez a kerületben. Előfordult olyan nap, hogy négyszer is lecsaptak az illegális szemetelőkre.”

Takó sajtófőnök végül telefonos videózásra buzdított minden érintett lakót:

„Fontos, hogy ha a helyi lakosok engedély nélküli hulladéklerakást tapasztalnak, értesítsék a helyi rendőrséget vagy a közterület-felügyelet munkatársait. Előfordult, hogy egy videofelvétel alapján fogtak el egy elkövetőt, így sokat segít, ha felvétel, fénykép is készül.”

Az ügyben megkérdeztem a fővárost is, ha válaszoltak, megírom azt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.