A főváros kiszállt a csepeli amatőr szeméttelepre, megállapította, hogy az borzasztó, majd olyan radikális döntést hozott, hogy remeghet minden szemetelő

belföld
2018 augusztus 01., 18:34
comments 240

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy Csepelen gusztustalan, harmadikvilágbeli állapotok uralkodnak szemétfronton: lakott részeken, a nyílt utcán alakultak ki nagy kiterjedésű, állandó illegális szennylerakatok.

photo_camera Klasszikus jelenet a Vasas utcából. Fotó: olvasónk

A bűz és a rothadás egyik epicentruma a kertvárosi jellegű Vasas utca. Az önkormányzat a 444-nek korábban elismerte az akut problémát, hozzátéve, hogy azon a helyen meg van kötve a kezük, az a bizonyos, hiányos kerítéssel körbevett telek ugyanis, amin a szeméttelep kiakult, nem Csepel, hanem a főváros tulajdona, így ennek megtiszítására a kerület nem költhet közpénzt.

Éppen azért kérdeztem meg a fővárostól, hogy miért lett szeméttelep a Vasas utcai telken, hogy eddig mit tettek a szörnyű állapotok megszüntetésére, illetve hogy az eddig tapasztaltak fényében (a szemét mindig azonnal újratermelődött) változtatnak-e az eddigi fellépésükön. Most jött meg a válasz. Ami tárgyszerű beismeréssel indul:

„A terület fővárosi tulajdonú, ami valóban illegális lerakatként szolgál.”

Hogy azonnal megtudjuk, szinte nyitott kapukat döngettünk, mert az illetékesek is érezték, hogy ez így nem mehet tovább, és már léptek is:

„2018. 07. 18-án helyszíni egyeztetést tartottunk a területen az Önkormányzat, a FÖRI, a Városigazgatóság Főosztály, a FŐKERT és a Bp Közút részvételével, melyről emlékeztető is készült.” 

Na de mi lett az eredmény? Miben változtattak, miután hónapok hosszú sora alatt kiderült, hogy nem elég néha elvinni az összegyűlt hulladékot a nyitott telekről? Kapaszkodj, milyen bátrat húztak:

„A megbeszélésig két hetente szállítottuk el a hulladékot, az egyeztetésen döntés született arról, hogy továbbra is 2 hetente végezzük el ezt a feladatot.”

Igen, jól érted. A döntés az lett, hogy semmit sem csinálnak másként. De haladjunk tovább. Mi, hozzá nem értő, nem hulladékszakos állampolgárok a magunk primitív kommetelői mentalitásával egyből rávágnánk, hogy egy nem bekerített telken nehéz fenntartani a rendet, ezért a nyilvánvaló, hogy a szeméttelepet csak azután lehet felszámolni, ha megoldották a terület lekerítését és zárását. Rávágnánk, de persze tévednénk. Nem véletlenül nem te vagy én ülünk a hulladékügyi menedzserszékekben. Az igazi szakértők ugyanis sokkal árnyaltabban látják a kérdést:

„Több mint 1 millió Ft-ot fordítottunk az illegális hulladék elszállítására az egyeztetésig, amely kiemelkedőnek mondható. Még nem tudni, hogy a romos kerítés lebontása, vagy kiegészítése és kapu felhelyezése fog-e megvalósulni, ebben társaságunk nem illetékes.” 

Én annak a verziónak drukkolok, hogy bontsák le a retekbe az egész kerítést és nézzük meg, mire képes a szenny libertárius értelmben vett szabadpiaca. Az FKF levele a végén még hozzáteszi:

„Helyszíni tapasztalatok szerint vélhetően az utca túloldalán vannak olyan házak, ahonnan valószínűsíthetők az illegális lerakat forrásai.”

Ez a zárlat mintha azt sugallná, hogy ha építenek is kerítést, akkor az talán nem is a szeméttelepet, hanem a lakókat fogja elzárni a külvilágtól. Ha így van, érdeklődve figyeljük a Nagy Csepeli Szemétkísérletet. Annak pedig, aki nem akar leragadni a Vasas utcai koszban, itt egy aránylag friss cikkünk egy másik, ugyanilyen undorító, de legalább vicces csepeli illegális szeméttelepről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.