A főváros kiszállt a csepeli amatőr szeméttelepre, megállapította, hogy az borzasztó, majd olyan radikális döntést hozott, hogy remeghet minden szemetelő

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy Csepelen gusztustalan, harmadikvilágbeli állapotok uralkodnak szemétfronton: lakott részeken, a nyílt utcán alakultak ki nagy kiterjedésű, állandó illegális szennylerakatok.

Klasszikus jelenet a Vasas utcából.Fotó: olvasónk

A bűz és a rothadás egyik epicentruma a kertvárosi jellegű Vasas utca. Az önkormányzat a 444-nek korábban elismerte az akut problémát, hozzátéve, hogy azon a helyen meg van kötve a kezük, az a bizonyos, hiányos kerítéssel körbevett telek ugyanis, amin a szeméttelep kiakult, nem Csepel, hanem a főváros tulajdona, így ennek megtiszítására a kerület nem költhet közpénzt.

Éppen azért kérdeztem meg a fővárostól, hogy miért lett szeméttelep a Vasas utcai telken, hogy eddig mit tettek a szörnyű állapotok megszüntetésére, illetve hogy az eddig tapasztaltak fényében (a szemét mindig azonnal újratermelődött) változtatnak-e az eddigi fellépésükön. Most jött meg a válasz. Ami tárgyszerű beismeréssel indul:

„A terület fővárosi tulajdonú, ami valóban illegális lerakatként szolgál.”

Hogy azonnal megtudjuk, szinte nyitott kapukat döngettünk, mert az illetékesek is érezték, hogy ez így nem mehet tovább, és már léptek is:

„2018. 07. 18-án helyszíni egyeztetést tartottunk a területen az Önkormányzat, a FÖRI, a Városigazgatóság Főosztály, a FŐKERT és a Bp Közút részvételével, melyről emlékeztető is készült.” 

Na de mi lett az eredmény? Miben változtattak, miután hónapok hosszú sora alatt kiderült, hogy nem elég néha elvinni az összegyűlt hulladékot a nyitott telekről? Kapaszkodj, milyen bátrat húztak:

„A megbeszélésig két hetente szállítottuk el a hulladékot, az egyeztetésen döntés született arról, hogy továbbra is 2 hetente végezzük el ezt a feladatot.”

Igen, jól érted. A döntés az lett, hogy semmit sem csinálnak másként. De haladjunk tovább. Mi, hozzá nem értő, nem hulladékszakos állampolgárok a magunk primitív kommetelői mentalitásával egyből rávágnánk, hogy egy nem bekerített telken nehéz fenntartani a rendet, ezért a nyilvánvaló, hogy a szeméttelepet csak azután lehet felszámolni, ha megoldották a terület lekerítését és zárását. Rávágnánk, de persze tévednénk. Nem véletlenül nem te vagy én ülünk a hulladékügyi menedzserszékekben. Az igazi szakértők ugyanis sokkal árnyaltabban látják a kérdést:

„Több mint 1 millió Ft-ot fordítottunk az illegális hulladék elszállítására az egyeztetésig, amely kiemelkedőnek mondható. Még nem tudni, hogy a romos kerítés lebontása, vagy kiegészítése és kapu felhelyezése fog-e megvalósulni, ebben társaságunk nem illetékes.” 

Én annak a verziónak drukkolok, hogy bontsák le a retekbe az egész kerítést és nézzük meg, mire képes a szenny libertárius értelmben vett szabadpiaca. Az FKF levele a végén még hozzáteszi:

„Helyszíni tapasztalatok szerint vélhetően az utca túloldalán vannak olyan házak, ahonnan valószínűsíthetők az illegális lerakat forrásai.”

Ez a zárlat mintha azt sugallná, hogy ha építenek is kerítést, akkor az talán nem is a szeméttelepet, hanem a lakókat fogja elzárni a külvilágtól. Ha így van, érdeklődve figyeljük a Nagy Csepeli Szemétkísérletet. Annak pedig, aki nem akar leragadni a Vasas utcai koszban, itt egy aránylag friss cikkünk egy másik, ugyanilyen undorító, de legalább vicces csepeli illegális szeméttelepről.

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.