Egy orosz nő éveken át észrevétlenül kémkedett az USA moszkvai nagykövetségén

2018 augusztus 2., csütörtök 21:17

Az amerikai kémelhárítás nyomozói szerint valaki több mint egy évtizeden át kémkedett észrevétlenül az oroszoknak az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségéről. Az orosz nemzetiségű munkatárat az amerikai titkosszolgálat alkalmazta, így a belső hálózathoz, valamint a levelezésekhez is hozzáfért, vagyis rengeteg bizalmas információra látott rá, köztük az elnökök és alelnököt napirendjére is.

A gyanúba keveredett nő évekig dolgozott a titkosszolgálatnak, de a külügyminisztérium biztonsági irodájának 2016-os vizsgálatán valami gyanús lett vele kapcsolatban. Később kiderült, hogy rendszeresen találkozott az orosz titkosszolgálat, az FSZB embereivel.

A Guardian szerint a külügyminisztérium tavaly januárban jelezte, hogy baj van, de a titkosszolgálat mégsem indított teljes körű vizsgálatot a nő ellen, inkább hagyták, hogy hónapokkal később csendben távozzon. Valószínűleg ezzel akarták elkerülni, hogy botrány legyen az ügyből. A lap szerint a nőt tavaly nyáron küldték el, miután a külügy megvonta tőle biztonsági minősítését.

Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy az orosz kormány 750 diplomáciai munkatársait is hazaküldött az országból. Ezzel az elbocsátási hullámmal próbálták leplezni, hogy a kémgyanús nőt is elküldték. A titkosszolgálat megpróbálta bagatellizálni a nő szerepét, de azt nem tagadták, hogy kém lehetett. (Guardian)