Egy orosz nő éveken át észrevétlenül kémkedett az USA moszkvai nagykövetségén

külföld
2018 augusztus 02., 21:17
comments 52

Az amerikai kémelhárítás nyomozói szerint valaki több mint egy évtizeden át kémkedett észrevétlenül az oroszoknak az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségéről. Az orosz nemzetiségű munkatárat az amerikai titkosszolgálat alkalmazta, így a belső hálózathoz, valamint a levelezésekhez is hozzáfért, vagyis rengeteg bizalmas információra látott rá, köztük az elnökök és alelnököt napirendjére is.

A gyanúba keveredett nő évekig dolgozott a titkosszolgálatnak, de a külügyminisztérium biztonsági irodájának 2016-os vizsgálatán valami gyanús lett vele kapcsolatban. Később kiderült, hogy rendszeresen találkozott az orosz titkosszolgálat, az FSZB embereivel.

A Guardian szerint a külügyminisztérium tavaly januárban jelezte, hogy baj van, de a titkosszolgálat mégsem indított teljes körű vizsgálatot a nő ellen, inkább hagyták, hogy hónapokkal később csendben távozzon. Valószínűleg ezzel akarták elkerülni, hogy botrány legyen az ügyből. A lap szerint a nőt tavaly nyáron küldték el, miután a külügy megvonta tőle biztonsági minősítését.

Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy az orosz kormány 750 diplomáciai munkatársait is hazaküldött az országból. Ezzel az elbocsátási hullámmal próbálták leplezni, hogy a kémgyanús nőt is elküldték. A titkosszolgálat megpróbálta bagatellizálni a nő szerepét, de azt nem tagadták, hogy kém lehetett. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.