Egy orosz nő éveken át észrevétlenül kémkedett az USA moszkvai nagykövetségén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai kémelhárítás nyomozói szerint valaki több mint egy évtizeden át kémkedett észrevétlenül az oroszoknak az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségéről. Az orosz nemzetiségű munkatárat az amerikai titkosszolgálat alkalmazta, így a belső hálózathoz, valamint a levelezésekhez is hozzáfért, vagyis rengeteg bizalmas információra látott rá, köztük az elnökök és alelnököt napirendjére is.

A gyanúba keveredett nő évekig dolgozott a titkosszolgálatnak, de a külügyminisztérium biztonsági irodájának 2016-os vizsgálatán valami gyanús lett vele kapcsolatban. Később kiderült, hogy rendszeresen találkozott az orosz titkosszolgálat, az FSZB embereivel.

A Guardian szerint a külügyminisztérium tavaly januárban jelezte, hogy baj van, de a titkosszolgálat mégsem indított teljes körű vizsgálatot a nő ellen, inkább hagyták, hogy  hónapokkal később csendben távozzon. Valószínűleg ezzel akarták elkerülni, hogy botrány legyen az ügyből. A lap szerint a nőt tavaly nyáron küldték el, miután a külügy megvonta tőle biztonsági minősítését. 

Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy az orosz kormány 750 diplomáciai munkatársait is hazaküldött az országból. Ezzel az elbocsátási hullámmal próbálták leplezni, hogy a kémgyanús nőt is elküldték. A titkosszolgálat megpróbálta bagatellizálni a nő szerepét, de azt nem tagadták, hogy kém lehetett. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.