Egy orosz nő éveken át észrevétlenül kémkedett az USA moszkvai nagykövetségén

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai kémelhárítás nyomozói szerint valaki több mint egy évtizeden át kémkedett észrevétlenül az oroszoknak az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségéről. Az orosz nemzetiségű munkatárat az amerikai titkosszolgálat alkalmazta, így a belső hálózathoz, valamint a levelezésekhez is hozzáfért, vagyis rengeteg bizalmas információra látott rá, köztük az elnökök és alelnököt napirendjére is.

A gyanúba keveredett nő évekig dolgozott a titkosszolgálatnak, de a külügyminisztérium biztonsági irodájának 2016-os vizsgálatán valami gyanús lett vele kapcsolatban. Később kiderült, hogy rendszeresen találkozott az orosz titkosszolgálat, az FSZB embereivel.

A Guardian szerint a külügyminisztérium tavaly januárban jelezte, hogy baj van, de a titkosszolgálat mégsem indított teljes körű vizsgálatot a nő ellen, inkább hagyták, hogy  hónapokkal később csendben távozzon. Valószínűleg ezzel akarták elkerülni, hogy botrány legyen az ügyből. A lap szerint a nőt tavaly nyáron küldték el, miután a külügy megvonta tőle biztonsági minősítését. 

Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy az orosz kormány 750 diplomáciai munkatársait is hazaküldött az országból. Ezzel az elbocsátási hullámmal próbálták leplezni, hogy a kémgyanús nőt is elküldték. A titkosszolgálat megpróbálta bagatellizálni a nő szerepét, de azt nem tagadták, hogy kém lehetett. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.