Megkapta a legrangosabb matematikai díjat, aztán perceken belül ellopták tőle az érmét

bűnügy
2018 augusztus 02., 05:05
comments 76
photo_camera Fotó: MARCOS ARCOVERDE/ICM 2018/AFP

Szerdán osztották ki a matetmatikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érmeket (a győztesekről itt írtunk), az egyik kitüntettnek viszont nemcsak ezért marad emlékezetes nap:

hanem azért is, mert percekkel azután, hogy megkapta az érmét a Rio de Janeiro-i ünnepségen, rögtön el is lopták tőle.

Caucher Birkar, a Cambridge-i Egyetem professzora (egyébként iráni kurd menekült, és az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg az elismerést) az érmét telefonjával és pénztárcájával együtt a táskájába tette, majd otthagyta egy asztalon a pavilonban, ahol a díjátadót tartották.

A táska eltűnt, és a biztonsági személyzet később ugyan megtalálta egy pad alatt 

- de az érem már nem volt benne.

A brazil O Globo szerint a biztonsági kamerák felvételei alapján sikerült azonosítani a tolvajt. A szervezők sajnálkoznak, és azt ígérik, a rendőrséggel együttműködve elő fogják keríteni az érmét. (Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.