Mike Pompeo szerint az észak-koreai fegyverkezési program nem áll összhangban Kim Dzsongun ígéretével

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A délkelet-ázsiai látogatáson tartózkodó amerikai külügyminiszter úton Szingapúr felé beszélt Észak-Koreáról újságíróknak arról, hogy az észak-koreai fegyverkezési program nincs összhangban a nukleáris leszerelésre vonatkozó, az ország vezetője által hangoztatott elkötelezettséggel.

Kim Dzsongun észak-koreai elnök elkötelezte magát az atomfegyver-mentesítés mellett. A nemzetközi közösség azt követelte, hogy Phenjan az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatainak megfelelően cselekedjen, de Észak-Korea megsérti a határozatokat, és látható, hogy még nagyon messze vagyunk a végső cél elérésétől – mondta az amerikai külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető éppen Szingapúrban tartotta június elején történelmi csúcstalálkozóját, amin utóbbi ígéretet tett arra, hogy a félsziget atommentesítésén fog dolgozni.

Mike Pompeo július végén azt mondta a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy Észak-Korea – ígérete ellenére – változatlanul folytatja az atombombához szükséges hasadóanyagok előállítását.

Hétfőn a Washington Post arról írt, hogy az amerikai hírszerzés műhold-felvételeken rakétagyártásra utaló jeleket talált egy Phenjan külvárosában fekvő kutatóintézet területén. A lap értesülései szerint Észak-Korea egy vagy két új, folyadék-meghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az USA területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották.

Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést 2014 nyarán.Fotó: AFP / KCNA via KNS

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter szintén Szingapúrban van, és szombaton részt vesz ugyanazon a regionális tanácskozáson, amire Pompeo is érkezett. Az amerikai külügyminisztérium arról nem tájékoztatott, hogy a két miniszter folytat-e megbeszélést. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.