Több tízezren tüntettek Izraelben a nemzetállamot kimondó törvény ellen

2018 augusztus 4., szombat 20:55
148

A drúz kisebbség – ami hosszú ideje most először tartott nagyszabású tüntetést – és a zsidó támogatóik több tízezres tömege tüntetett szombat este egy zsúfolásig megtelt téren Tel-Aviv központjában az Izraelt a zsidó nép nemzeti otthonaként meghatározó törvény ellen.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

A törvényt a kisebbségek diszkriminatívnak tartják, szerintük a jogszabály másodrendű állampolgárokká teszi őket. Sérelmezik azt is, hogy a jogszabály az arab nyelvet hivatalosról különleges státusúvá minősítette le.

Tel-Avivban a tüntetők a központi Rabin téren gyűltek össze, és közülük többen egyenlőséget követeltek. A résztvevők az izraeli mellett ötszínű drúz zászlókat is lengettek. A transzparenseken arabul, angolul és héberül olyan feliratok voltak olvashatóak, mint „Mindannyian testvérek vagyunk. Mindannyian egyenlők vagyunk” vagy „Igazságot mindenkinek”.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

A szervezők közölték, hogy a „minden polgárnak egyenlő jogokat” mottóval tartott megmozdulásra 150 ezer embert vártak. „Azért vonultunk az utcára, hogy azonos jogaink legyenek. A gond a törvény céljával van, a társadalmat csoportokra akarja bontani” – mondta a 32 éves Halifa Halifa, a drúz tüntetők egyike. A drúzoknak nincs gondjuk az izraeli állammal – mondta Halifa, aki korábban sorkatonai szolgálatot teljesített az izraeli hadseregben.

Izraelben kb. 130 ezer fős drúz kisebbség él, ami különleges státuszt élvez az 1950-es évektől kezdve. Izrael muszlim és keresztény arab vallási kisebbségeivel ellentétben az iszmáilita síita iszlámból kialakult vallási közösség tagjait besorozhatták az izraeli hadseregbe. A drúz férfiak több mint 80 százaléka be is vonul, ami magasabb a bevonuló zsidók arányánál.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

A tiltakozó akcióra a drúz katonatisztek fóruma szólított fel. A Times of Israel ezzel kapcsolatban idézte Tamir Pardót, a Moszad izraeli titkosszolgálat volt igazgatóját, aki szerint a törvény „igazságtalan az izraeli lakosság 20 százalékával szemben”. „Nem arról van szó, hogy ki milyen pártot választ. Ez az értékek kérdése” – mondta.

Reuven Rivlin izraeli államfő szintén bírálta a július közepén elfogadott törvényt, több száz művész és író pedig levélben fordult Benjámin Netanjahu kormányfőhöz azzal a kéréssel, hogy vonassa vissza a törvényt, mert az „kifejezetten faji és vallási megkülönböztetést” tesz lehetővé.

Benjámin Netanjahu a drúzok kifogásai miatt egy különleges testület hozott létre, de az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a kormányfő idő előtt otthagyta a közös tanácskozást, miután heves bírálatok érték a kormányzati munkáját. Az utóbbi napokban a törvény elleni tiltakozásuk jeleként három drúz katonatiszt is bejelentette, hogy leszerel a hadseregtől.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

Izraelben kb. 1,8 millió arab él, ők teszik ki a 9 milliós lakosság 20 százalékát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt