Több tízezren tüntettek Izraelben a nemzetállamot kimondó törvény ellen

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A drúz kisebbség – ami hosszú ideje most először tartott nagyszabású tüntetést – és a zsidó támogatóik több tízezres tömege tüntetett szombat este egy zsúfolásig megtelt téren Tel-Aviv központjában az Izraelt a zsidó nép nemzeti otthonaként meghatározó törvény ellen.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

A törvényt a kisebbségek diszkriminatívnak tartják, szerintük a jogszabály másodrendű állampolgárokká teszi őket. Sérelmezik azt is, hogy a jogszabály az arab nyelvet hivatalosról különleges státusúvá minősítette le.

Tel-Avivban a tüntetők a központi Rabin téren gyűltek össze, és közülük többen egyenlőséget követeltek. A résztvevők az izraeli mellett ötszínű drúz zászlókat is lengettek. A transzparenseken arabul, angolul és héberül olyan feliratok voltak olvashatóak, mint „Mindannyian testvérek vagyunk. Mindannyian egyenlők vagyunk” vagy „Igazságot mindenkinek”.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

A szervezők közölték, hogy a „minden polgárnak egyenlő jogokat” mottóval tartott megmozdulásra 150 ezer embert vártak. „Azért vonultunk az utcára, hogy azonos jogaink legyenek. A gond a törvény céljával van, a társadalmat csoportokra akarja bontani” – mondta a 32 éves Halifa Halifa, a drúz tüntetők egyike. A drúzoknak nincs gondjuk az izraeli állammal – mondta Halifa, aki korábban sorkatonai szolgálatot teljesített az izraeli hadseregben.

Izraelben kb. 130 ezer fős drúz kisebbség él, ami különleges státuszt élvez az 1950-es évektől kezdve. Izrael muszlim és keresztény arab vallási kisebbségeivel ellentétben az iszmáilita síita iszlámból kialakult vallási közösség tagjait besorozhatták az izraeli hadseregbe. A drúz férfiak több mint 80 százaléka be is vonul, ami magasabb a bevonuló zsidók arányánál.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

A tiltakozó akcióra a drúz katonatisztek fóruma szólított fel. A Times of Israel ezzel kapcsolatban idézte Tamir Pardót, a Moszad izraeli titkosszolgálat volt igazgatóját, aki szerint a törvény „igazságtalan az izraeli lakosság 20 százalékával szemben”. „Nem arról van szó, hogy ki milyen pártot választ. Ez az értékek kérdése” – mondta.

Reuven Rivlin izraeli államfő szintén bírálta a július közepén elfogadott törvényt, több száz művész és író pedig levélben fordult Benjámin Netanjahu kormányfőhöz azzal a kéréssel, hogy vonassa vissza a törvényt, mert az „kifejezetten faji és vallási megkülönböztetést” tesz lehetővé.

Benjámin Netanjahu a drúzok kifogásai miatt egy különleges testület hozott létre, de az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a kormányfő idő előtt otthagyta a közös tanácskozást, miután heves bírálatok érték a kormányzati munkáját. Az utóbbi napokban a törvény elleni tiltakozásuk jeleként három drúz katonatiszt is bejelentette, hogy leszerel a hadseregtől.

Fotó: ILIA YEFIMOVICH/dpa/AFP

Izraelben kb. 1,8 millió arab él, ők teszik ki a 9 milliós lakosság 20 százalékát. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.