A venezuelai diktátor szerint Kolumbiából küldték rá a robbanószerekkel megpakolt drónokat

külföld
2018 augusztus 05., 05:28
comments 174

Nicolás Maduro venezuelai elnök hirtelen megszakította beszédét szombaton egy caracasi katonai rendezvényen. A lenti felvételen látható, hogy Maduro riadtan/meglepetten néz fel az égre, ezután hirtelen az alakzatban álló katonákra vált a kép, de nem sokkal később ők is futni kezdenek.

link Forrás

A kormány rögtön utána közölte, hogy 

néhány, robbanóanyaggal felszerelt drón robbant fel a pódium közelében,

de se az elnöknek, se az eseményen részt vevő tiszteknek nem esett baja.

A venezuelai diktátor három órával az incidens után szózatot intézett nemzetéhez, amelyben már meg is nevezte a felelősöket: 

a merénylet mögött bizonyosan a venezuelai jobboldal és a leköszönő kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos áll. 

„Rekordidő alatt tisztáztuk a helyzetet, merénylet volt ez a meggyilkolásomra, ma akartak megölni, és nincs kétségem afelől, hogy minden szál a venezuelai jobboldalhoz és a szélsőbaloldalhoz vezet, amely a kolumbiai szélsőbaloldallal szövetkezve cselekedett, s kétség sem fér ahhoz, hogy e merénylet hátterében Juan Manuel Santos áll” - mondta Maduro, közölve azt is, hogy már el is fogták a merénylet néhány gyakorlati végrehajtóját. 

Biztonsági erők kutatnak át egy épületet egy robbanás után. A helyszínre érkező tűzoltók szerint egyszerű gázrobbanás történt.
photo_camera Biztonsági erők kutatnak át egy épületet egy robbanás után. A helyszínre érkező tűzoltók szerint egyszerű gázrobbanás történt. Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A Maduróval régóta feszült viszonyban álló kolumbiai elnök szóvivője alaptalannak nevezte a vádakat, és azt mondta, hogy a hivatalából kedden távozó Santos éppen az unokája keresztelőjével van elfoglalva, nem külföldi kormányok megbuktatásával.

A merényletet eddig senki nem vállalta magára, szakértők pedig arra figyelmzetettek, hogy legalább is gyanús, hogy 1-2 óra alatt felgöngyölítették az egész ügyet egy olyan országban, ahol a bűncslekmények 98 százaléka büntetlenül marad. „A hivatalos »nyomozás« a mai állítólagos merényet után a szokásos úton halad: az eredményekkel kezd, és azokból kiindulva, visszafelé dolgozik” - nyilatkozta a Crisis Group szakértője. Az eseményről tudósító újságírók egy részét őrizetbe vették, az Associated Press fotósát órákkal később engedték el.

A caracasi elnöki palota környékén fokozott katonai ellenőrzés van tegnap óta
photo_camera A caracasi elnöki palota környékén fokozott katonai ellenőrzés van tegnap óta Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Venezuela a totális összeomlás állapotában van, jövőre 1 millió százalékos inflációra lehet számítani, az ország diktátora pedig minden bajért az Egyesült Államokat, illetve annak szövetségeseit, például Kolumbiát okolja, miközben az ellenzéket erőszakkal is leveri. Egyelőre nyilván lehetetlen megmondani, mi ez a merényletes sztori, de hogy Madurónak nagy szüksége lenne a figyelemelterelésre, az biztos. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.