Business jettel fokozta légiszállító képességét a honvédség

A hétvégén landolt a magyar honvédség kecskeméti bázisán az a Dassault Falcon 7X, amely a honvédség „légiszállításiképesség-fejlesztési” programjának legújabb szerzeménye.  A gépet használtan vásárolta a hadsereg, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légiszállítási századának (Teve század) állományába tartozik majd, éppúgy, mint a szintén nemrég vásárolt Airbus 319-es, amellyel legutóbb a kormány utazott Izraelbe majd Orbán Viktor Montenegróba.

A 12-16 személyes, 23 méter hosszú francia gyártmányú gép áráról a kormány illetve a hadügyi tárca nem adott ki információt. A Falcon hatótávolsága 11 000 kilométer, repülési magassága eléri a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

A Falcon 7X a gyártó műfajmeghatározása szerint „business jet” azaz üzleti gép, amit az is mutat, hogy a típus legnagyobb felhasználói között óriáscégeket találunk: a Shell és VW csoport is vett négy darabot. Néhány Falcon 7X került katonai illetve kormányszolgálatba is, például Ecuadorban, Franciaországban, Monacóban. Jellemzően ott is kormánygépként használják, ahol a hadsereg üzemelteti.

A kormánykommunikáció az Airbus 319-es esetében sem győzte hangsúlyozni, hogy az utasszállítót nem kormánygépnek vették. Valószínűleg most sem lesz másként.


November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.