Business jettel fokozta légiszállító képességét a honvédség

hadsereg
2018 augusztus 05., 11:03
comments 335

A hétvégén landolt a magyar honvédség kecskeméti bázisán az a Dassault Falcon 7X, amely a honvédség „légiszállításiképesség-fejlesztési” programjának legújabb szerzeménye.  A gépet használtan vásárolta a hadsereg, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légiszállítási századának (Teve század) állományába tartozik majd, éppúgy, mint a szintén nemrég vásárolt Airbus 319-es, amellyel legutóbb a kormány utazott Izraelbe majd Orbán Viktor Montenegróba.

A 12-16 személyes, 23 méter hosszú francia gyártmányú gép áráról a kormány illetve a hadügyi tárca nem adott ki információt. A Falcon hatótávolsága 11 000 kilométer, repülési magassága eléri a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

A Falcon 7X a gyártó műfajmeghatározása szerint „business jet” azaz üzleti gép, amit az is mutat, hogy a típus legnagyobb felhasználói között óriáscégeket találunk: a Shell és VW csoport is vett négy darabot. Néhány Falcon 7X került katonai illetve kormányszolgálatba is, például Ecuadorban, Franciaországban, Monacóban. Jellemzően ott is kormánygépként használják, ahol a hadsereg üzemelteti.

A kormánykommunikáció az Airbus 319-es esetében sem győzte hangsúlyozni, hogy az utasszállítót nem kormánygépnek vették. Valószínűleg most sem lesz másként.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.