Business jettel fokozta légiszállító képességét a honvédség

2018 augusztus 5., vasárnap 11:03
338

A hétvégén landolt a magyar honvédség kecskeméti bázisán az a Dassault Falcon 7X, amely a honvédség „légiszállításiképesség-fejlesztési” programjának legújabb szerzeménye.  A gépet használtan vásárolta a hadsereg, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légiszállítási századának (Teve század) állományába tartozik majd, éppúgy, mint a szintén nemrég vásárolt Airbus 319-es, amellyel legutóbb a kormány utazott Izraelbe majd Orbán Viktor Montenegróba.

A 12-16 személyes, 23 méter hosszú francia gyártmányú gép áráról a kormány illetve a hadügyi tárca nem adott ki információt. A Falcon hatótávolsága 11 000 kilométer, repülési magassága eléri a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

A Falcon 7X a gyártó műfajmeghatározása szerint „business jet” azaz üzleti gép, amit az is mutat, hogy a típus legnagyobb felhasználói között óriáscégeket találunk: a Shell és VW csoport is vett négy darabot. Néhány Falcon 7X került katonai illetve kormányszolgálatba is, például Ecuadorban, Franciaországban, Monacóban. Jellemzően ott is kormánygépként használják, ahol a hadsereg üzemelteti.

A kormánykommunikáció az Airbus 319-es esetében sem győzte hangsúlyozni, hogy az utasszállítót nem kormánygépnek vették. Valószínűleg most sem lesz másként.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt