Business jettel fokozta légiszállító képességét a honvédség

hadsereg
2018 augusztus 05., 11:03

A hétvégén landolt a magyar honvédség kecskeméti bázisán az a Dassault Falcon 7X, amely a honvédség „légiszállításiképesség-fejlesztési” programjának legújabb szerzeménye.  A gépet használtan vásárolta a hadsereg, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légiszállítási századának (Teve század) állományába tartozik majd, éppúgy, mint a szintén nemrég vásárolt Airbus 319-es, amellyel legutóbb a kormány utazott Izraelbe majd Orbán Viktor Montenegróba.

A 12-16 személyes, 23 méter hosszú francia gyártmányú gép áráról a kormány illetve a hadügyi tárca nem adott ki információt. A Falcon hatótávolsága 11 000 kilométer, repülési magassága eléri a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

A Falcon 7X a gyártó műfajmeghatározása szerint „business jet” azaz üzleti gép, amit az is mutat, hogy a típus legnagyobb felhasználói között óriáscégeket találunk: a Shell és VW csoport is vett négy darabot. Néhány Falcon 7X került katonai illetve kormányszolgálatba is, például Ecuadorban, Franciaországban, Monacóban. Jellemzően ott is kormánygépként használják, ahol a hadsereg üzemelteti.

A kormánykommunikáció az Airbus 319-es esetében sem győzte hangsúlyozni, hogy az utasszállítót nem kormánygépnek vették. Valószínűleg most sem lesz másként.


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.