Business jettel fokozta légiszállító képességét a honvédség

A hétvégén landolt a magyar honvédség kecskeméti bázisán az a Dassault Falcon 7X, amely a honvédség „légiszállításiképesség-fejlesztési” programjának legújabb szerzeménye.  A gépet használtan vásárolta a hadsereg, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légiszállítási századának (Teve század) állományába tartozik majd, éppúgy, mint a szintén nemrég vásárolt Airbus 319-es, amellyel legutóbb a kormány utazott Izraelbe majd Orbán Viktor Montenegróba.

A 12-16 személyes, 23 méter hosszú francia gyártmányú gép áráról a kormány illetve a hadügyi tárca nem adott ki információt. A Falcon hatótávolsága 11 000 kilométer, repülési magassága eléri a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

A Falcon 7X a gyártó műfajmeghatározása szerint „business jet” azaz üzleti gép, amit az is mutat, hogy a típus legnagyobb felhasználói között óriáscégeket találunk: a Shell és VW csoport is vett négy darabot. Néhány Falcon 7X került katonai illetve kormányszolgálatba is, például Ecuadorban, Franciaországban, Monacóban. Jellemzően ott is kormánygépként használják, ahol a hadsereg üzemelteti.

A kormánykommunikáció az Airbus 319-es esetében sem győzte hangsúlyozni, hogy az utasszállítót nem kormánygépnek vették. Valószínűleg most sem lesz másként.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.