Földrengés az indonéziai turistaparadicsomban, legalább 142-en meghaltak

Még a szomszédos Balin is pánikot okozott a vasárnapi lomboki földrengés, ami után még cunamiriadót is kiadtak. Az első mérés szerint 6,7-es, a későbbi pontosítás szerint 7-es erősségű rengés középpontja a turisták körében különösen népszerű, az elmúlt hetekben természeti katasztrófáktól sújtott Lombok északi partjainál volt, tíz kilométeres mélységben.

A rengés több ezer épületben okozott kárt, és zavarokat okozott az áramellátásban is. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább 91 halálos áldozata van a katasztrófának.

UPDATE 08:24: A legfrissebb hivatalos összesítések szerint már 142 halálos áldozat van.

 A rengések után pánik tört ki Lombokon, de még a közeli Balin is fejvesztve menekülő turistákról készültek felvételek.

A földmozgás ráadásul egyelőre nem állt meg, a vasárnapi nagy földrengés óta legalább 130 utórengést észleltek. Lombok szigetén két hete egy földrengésben már 16-an életüket vesztették.

"Mindenki azonnal kirohant a házból, mindenki pánikolt" - írta le a rengés utáni pillanatokat egy Iman nevű helyi lakos a BBC-nek. A szomszédos Balin evakuálták a Denpasar kórházat, a betegeket az utcán ápolták. "Eleinte csak kisebb rengések voltak, aztán egyre erősebbé és erősebbé váltak, az emberek meg kiabálni kezdtek, hogy földrengés. Erre a személyzet is pánikba esett, és kirohant az épületből" - mesélte egy meg nem nevezett kórházi dolgozó a BBC-nek.

A világhírű modell, az éppen Balin nyaraló Christine Teigen a cunamiveszély miatt magasabbra húzódott. "Újabb utórengés, pont most. Úgy a nyolcadik az éjszakai nagy rengés óta. Biztonságban vagyunk, magasan, és nincs körülöttünk semmi. Mindenkire godnolok, főleg azokra, akik Lombokon vannak" - írta.

A földrengések miatt az indonéz hatóságok evakuálták a búvárok körében népszerű Gili-szigeteket - a három kis sziget Lombok partjainál fekszik. (Via BBC)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.