Maduro elnök azt akarja beadni, hogy esküdt ellenségek fogtak össze a meggyilkolásáért

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Egyre több jel utal arra, hogy megrendezett jelenet volt a Nicolas Maduro venezuelai elnök elleni szombati "merénylet", amit egymás közt nyugodtan nevezzünk aprócska pukkanásnak, amit ráadásul a helyszínen szolgálatot teljesítő tűzoltók szerint egy közeli házban berobbant gáztűzhely okozott.

Ilyen jel lehet, hogy a nem éppen a felderítő munkája hatékonyságáról ismert venezuelai rendőrség Maduro állítása szerint "rekordidő alatt" tisztázta, hogy "merénylet volt ez a meggyilkolásomra". A hatóságok, akik jellemzően egyáltalán nem szoktak felderíteni semmilyen bűncselekményt, most helyből azonosítottak hat "terroristát és bérgyilkost", és ha már benne voltak, letartóztattak 11 újságírót is. A venezuelai sajtószakszervezet tájékoztatása szerint a letartóztatott újságírókat meg is verték, néhányukat még ki is fosztották.

A hatóságok rendkívül gyors munkája már csak azért is csodálatraméltó, mert Maduro a világ legbonyolultabb összeesküvését véli a "merénylet" mögött. Szerinte ugyanis "minden szál a venezuelai jobboldalhoz és a szélsőbaloldalhoz vezet, amely a kolumbiai szélsőbaloldallal szövetkezve cselekedett, és kétség sem fér ahhoz, hogy a merénylet hátterében Juan Manuel Santos áll". Vagyis esküdt ellenségek fogtak össze Venezuelában és Kolumbiában - ahol Santos elnök ugyan békét kötött a szélsőbaloldali FARC-cal, de csak évtizedekig tartó háború után -, hogy elkövessék a világ legbénább merényletét a csőd szélére sodródott, teljes gazdasági káoszba süllyedt, egymillió százalékos infláció elé néző, elszegényedett, forrongó ország népszerűtlen elnöke ellen. (Via MTI)