A Fidesz csendben eltörölte a 2010-ben bevezetett különadót, így a távozó miniszterek 6,6 milliót vihetnek haza

A Népszava írta meg, hogy a Parlament fideszes kétharmados többsége az adótörvények módosításában elrejtve elfogadott egy javaslatot, ami megsemmisítette a 2010-ben bevezetett, végkielégítésekre vonatkozó különadót.

A második Orbán-kabinet kormányzása kezdetén, 2010-ben törvényt hozott, ami a 2 millió forint feletti végkielégítéseket 98 százalékos különadóval sújtotta. Az Alkotmánybírósággal szembement ezzel, alkotmányellenesnek találva azt a visszamenőleges hatály miatt, illetve mert ellentétes a jog- és vagyonbiztonsággal. A Fidesz végül emiatt korlátozta úgy az Alkotmánybíróság hatáskörét, hogy az költségvetésről, adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket csak bizonyos esetekben véleményezhet.

Miután a leváltott vezetők a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán sorra nyerték a pereket, az adót 2013-ban 98 százalékról 75 százalékra csökkentették. Most viszont csendben teljesen megszüntették a különadót, mégpedig visszamenőleges, 2018. január 1-től, tehát a kormányváltáskor távozó vezetőknek sem kell adózniuk a végkielégítésük után – írja a Népszava.

Így lehet, hogy az a miniszter, aki legalább 3 évig vezette a minisztériumát, 6 havi illetményre jogosult, és a vagyonbevallásukban szereplő havi bruttó 1,1 millió jövedelmet alapul véve, Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Lázár János, Seszták Miklós és Simicskó István is 6,6 milliót kapott.

Az új rendszerben nincs már szükség az adóra. (Népszava)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.