Hat medvét már biztosan elvisznek Tusnádfürdőről

ÁLLAT
2018 augusztus 08., 13:17
comments 32

A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulás korábban 12 medve kiemelését kérte, ebből a román környezetvédelmi minisztérium most hatot hagyott jóvá, a további hat állat elszállítása még elbírálás alatt van - írja a Transindex a Hargita Megyei Tanács közleménye alapján.

A vasárnap reggeli medvetámadás után ülésezett a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága. A megbeszélésre hívták a környezetvédelmi minisztert is, akit végül Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője képviselt. A tusnádfürdői medvekérdés megoldása azért is vált égetővé, mert idén nyáron már négy medvetámadás történt a fürdővárosban.

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa elnöke kezdeményezésére ülésezett a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága. A megbeszélésre hívták a környezetvédelmi minisztert is, akit végül Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője képviselt.

Szép Róbert főfelügyelő a tanácskozás után arról beszélt, hogy szükség van az erdei gyümölcsök betakarításának, egyáltalán az erdő használatának szabályozására, mert ezzel lényegében elveszik a vadak elől a táplálékot. Valamint lépéseket kell tenni az erdei quadozás és terepmotorozás megszüntetésére, hisz ezek a tevékenységek a vadak életterébe való beavatkozásnak minősülnek. A főfelügyelő szerint ennek lehet az egyik következménye a medvék lakóterületek közelében való megjelenése, és nem és nem a mértéktelen fakivágás okozta, ugyanis szerinte Hargita megyében növekvő tendenciát mutat az erdős területek mennyisége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.