Kárpátalján megöltek egy magyar romát, a magyar kormány pedig nem tesz semmit

Arra kérjük a külügyminiszter urat, hogy a szokásos határozottsággal lépjen fel a kárpátaljai magyar cigányok védelmében is!

- áll abban a nyílt levélben, amelyet mintegy két tucat civil szervezet írt alá eddig, a Dikh TV-től a Romaversitasig. Felidézik, hogy „az elmúlt időszakban több rasszista támadás érte a kárpátaljai magyar roma közösség tagjait, az egyik attak során a 24 éves Papp Dávidot meggyilkolták, több másik magyar, köztük egy tíz éves kisfiú és édesanyja, pedig szúrt sebekkel került kórházba. Bár az ukrán hatóságok elfogtak néhány tizenéves gyanúsítottat, a helyi cigányok elmondása szerint a fenyegetettség nem szűnt meg és továbbra is félnek egy esetleges újabb támadástól.”

A Szijjártó Péternek címzett levélben kijelentik, hogy támogatják a miniszter törekvését, amellyel „a mintegy 150 ezer fős kárpátaljai magyar lakosság kisebbségi, nyelvhasználati és emberi jogait védi minden lehetséges fórumon.” Hozzáteszik ugyanakkor, hogy ahogy a cigányság a magyar társadalom szerves része, úgy a magyar anyanyelvű és identitású romák jelenléte is nagyon fontos a határon túli magyarság számára: „A magyar nyelvű iskolák tanulóiként, a magyar történelmi egyházak hívőiként, vagy éppen a magyar pártok hűséges szavazóiként ugyanis a felvidéki, az erdélyi, a vajdasági és a kárpátaljai magyar cigányok a határon túli magyar kultúra és kisebbségi jogok megőrzésének nélkülözhetetlen letéteményesei.”

A levél nyíltan nem mondja ki, de azért kiérezhető belőle a keserűség, hogy amikor nem roma magyarokat támadtak Kárpátalján, akkor a magyar kormány nem csak hogy mélyen elítélte ezt, hanem azonnal nekirontott az ukrán kormánynak (bár Kijev szerint a támadások egy részéért orosz provokátorok felelősek, le is csuktak néhányat).

„Magyarország Kormánya a lehető leghatározottabban álljon ki a megtámadott magyar roma közösségért, kövessen el mindent, hogy Magyarországon hasonló cselekedetek ne fordulhassanak elő, valamint a diplomácia eszközével érje el, hogy Ukrajna állítsa meg a kárpátaljai magyarokat is sújtó rasszista erőszakhullámot, a tettesek és felbujtóik pedig méltó büntetésben részesüljenek!” - írják Szijjártónak a levélben, amelynek aláírói csütörtökön délután négytől szolidaritási demonstrációt tartanak a kárpátaljai cigányokért.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.