Szardínia strandjairól mázsaszám hordják el a homokot a turisták

külföld
2018 augusztus 08., 12:14
comments 146

Szardínia szigetén a minap 1000 euróra (320 ezer forintra) bírságoltak egy brit turistát, mivel homokot vitt magával az egyik északi strandról. 

A olasz származású 40 éves férfit csendőrök érték tetten egy üveg homokkal a csomagjában. Még aránylag olcsón megúszta, mert a homoklopást tiltó szardíniai jogszabály alapján akár 3000 euró bírságot is kiszabhattak volna. Az utóbbi hetekben több más turistát is elkaptak, amint homokot akartak magukkal vinni szuvenírként. A legtöbben meglepődnek, mert nem is tudják, hogy törvény tiltja a homoklopást. 

Homokot elvinni tilos - hirdeti egy tábla Is Arutas strandján
photo_camera Homokot elvinni tilos - hirdeti egy tábla Is Arutas strandján Fotó: Annette Reuther/dpa Picture-Alliance/AFP

A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan „halálos csapást mérhet” a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére - hangsúlyozzák a hatóságok. A Szardínia szigetét évente felkereső 

kétmillió turista becslések szerint mázsaszám viszi haza emlékbe a szardíniai homokot, 

csak Alghero repülőterén évente két mázsát koboznak el az utasoktól. Az autonóm sziget önkormányzata az ellenőrzések sűrítésével és a büntetésekkel, a WWF természetvédelmi szervezet pedig Az utolsó strand nevű kampánnyal akar véget vetni a szardíniai homokkincs fosztogatásának. A kampány hatására a német külügyminisztérium már figyelmezteti a Szardíniára utazó turistákat, hogy a szigeten törvény tiltja a homok kivitelét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.