Az Emmi szerint a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény, ezért megszüntetnék

A Zoom megszólaltatta az Emmit a gender szakok bezárásának ügyében.

Mint ismert, a hvg.hu megírta, hogy az egyetemek a hét elején alig 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, ami többek között kimondja azt, hogy a jövőben nem indulhat el a képzés az ELTE-n, ráadásul az egyetemeken szabadságolások vannak, ezért kizárt, hogy ennyi idő alatt el tudnák küldeni a véleményüket a minisztériumoknak. A gender szakokat még Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője is megvédte.

Az Emmi a lépést azzal indokolta, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakos képzés gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a magyar munkaerő-piacon.

A Zoom kérdésére a minisztérium sajtóosztálya azt felelte: joggal lehet feltételezni, hogy a szakot „nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

Egyébként a képzést már bőven a Fidesz-kormány alatt, 2016-ban indították el az ELTE-n, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság engedélyében is az szerepel, hogy a program koncepciója világos és releváns, tudományos háttere pedig biztosított.

A szakra egyébként az első évben 10 ember jelentkezett az elérhető 18 helyre, úgyhogy nem világos, miért kellett a munkaerő-piacra hivatkozva törvényben betiltani. (Zoom)