Az Emmi szerint a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény, ezért megszüntetnék

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Zoom megszólaltatta az Emmit a gender szakok bezárásának ügyében.

Mint ismert, a hvg.hu megírta, hogy az egyetemek a hét elején alig 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, ami többek között kimondja azt, hogy a jövőben nem indulhat el a képzés az ELTE-n, ráadásul az egyetemeken szabadságolások vannak, ezért kizárt, hogy ennyi idő alatt el tudnák küldeni a véleményüket a minisztériumoknak. A gender szakokat még Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője is megvédte.

Az Emmi a lépést azzal indokolta, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakos képzés gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a magyar munkaerő-piacon.

A Zoom kérdésére a minisztérium sajtóosztálya azt felelte: joggal lehet feltételezni, hogy a szakot „nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

Egyébként a képzést már bőven a Fidesz-kormány alatt, 2016-ban indították el az ELTE-n, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság engedélyében is az szerepel, hogy a program koncepciója világos és releváns, tudományos háttere pedig biztosított.

A szakra egyébként az első évben 10 ember jelentkezett az elérhető 18 helyre, úgyhogy nem világos, miért kellett a munkaerő-piacra hivatkozva törvényben betiltani. (Zoom)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.