Bevándorlásellenes német politikusokat állított be bevándorlástól rettegő átlagnémetekként a magyar közmédia

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A bevándorlásellenes német AfD párt helyi politikusai szólalnak meg a magyar köztévé választások előtt leadott riportjaiban, mint a bevándorlástól rettegő átlagos németek - derítette ki a Correctiv nevű német portál, és számolt be róla az Azonnali. Az MTV riportjaiban a megszólalók többek közt arról beszélnek, hogy a migránsok kiszorítják a németeket egyes negyedekből vagy hogy a bevándorlók egy bizonyos arány elérése után „erőszakossá válnak” és „elüldözik” a németeket egy-egy városnegyedből.

Arról azonban a köztévé nem tesz említést, hogy a megszólalók a bevándorléásellenes AfD helyi politikusai, akik politikusként is ezeket a szövegeket szajkózzák. Az egyik riportban például egyszerű hamburgi lakosként mutatják be Michael Poschartot, aki azt mutogatja, hogy az egyik ház kapucsengőjén csak külföldi nevek vannak. Arról azonban egy szó sem esik, hogy Poschart az AfD egyik, Schleswig-Holstein tartománybeli elnöke.

A riportban egy baden-württembergi férfi, Olaf Grohnwald is megszólal, aki arról beszél, hogy el kellett költöznie a lakásából, miután a szomszédjába „migránsokat telepítettek, négy kíséret nélküli kiskorút”. Grohnwald szerint nehezen alkalmazkodtak, és még kutyát is kellett vennie, hogy ne féljen. Grohnwald szintén az AfD helyi szervezetében politizál, de a közmédia ezt sem igyekezett a nézők orrára kötni.

Egy másik riportban az egyszerűen csak „helyi férfiként” aposztrofált Benjamin Haupt beszél arról, hogy a speyeri városvezetés „mindig a bevándorlók oldalára áll”. Haupt persze az AfD speyeri elnöke, akinek már csak azért is áll érdekében kritizálni a városvezetést, mert a helyükre pályázik.

A Correctiv megkérdezte a dologról a közmédiát és a riportok szereplőit is, de egyedül  Olaf Grohnwaldtól kaptak választ, aki azt mondta, a magyar stáb nem politikusként, hanem magánemberként kérdezte.

A Correctiv cikkét egyébként Orosz Márta, a magyar közmédia korábbi, németországi tudósítója jegyzi. (via Azonnali)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.