Erdogan Amerikának: „Szégyelljétek magatokat!”

Fotó: Muhittin Sandikci/Anadolu Agency

Folytatódik a török-amerikai csörte: Recep Tayyip Erdogan szombaton arról beszélt, Amerikának fontosabb a Törökországban fogva tartott lelkipásztor ügye, mint a kapcsolata egy NATO-szövetségesével.

„Rossz ötlet fenyegetésekkel megpróbálni térdre kényszeríteni Törökországot”- mondta a Fekete-tenger partján fekvő Ünyében tartott összejövetelen Erdogan.

„Szégyelljétek magatokat, szégyelljétek magatokat! Képesek vagytok feláldozni a NATO-n belüli stratégiai partnereteket egy lelkészért” 

- háborgott a török elnök.

Az Egyesült Államok fontos katonai támaszpontja van a dél-törökországi Incirlikben, amelyet az Iszlám Állam elleni műveleteihez használ.

A több mint 20 éve Törökországban élő Andrew Brunson észak-karolinai lelkipásztort a két évvel ezelőtti puccskísérlet után tartóztatták le, azzal vádolva, hogy támogatja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát és kémkedik az Egyesült Államoknak. Nemrég a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli. 

Donald Trump pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. A Twitteren azt írta: már utasítást is adott az alumínium 20 százalékos, az acéláruk 50 százalékos vámjának kivetésére, ami augusztus 13-án lép életbe.

Egy héttel korábban Washington szankciókkal sújtotta a török kormány két miniszterét, Abdülhamit Gül belügyminisztert és Süleyman Soylu igazságügyi tárcavezetőt, hogy nyomást gyakoroljanak Brunson tiszteletes szabadon bocsátása érdekében. 

A török líra árfolyama a konfliktus hatására újabb történelmi mélypontra zuhant pénteken.

„Nekik dollárjuk van, nekünk pedig ott van Allah” - mondta Erdogan, és felszólította a törököket arra, hogy vásároljanak lírát rejtett arany- vagy valutatartalékaikon, hogy megnyerjék a „függetlenségi háborút”. (MTI)