Erdogan Amerikának: „Szégyelljétek magatokat!”

Fotó: Muhittin Sandikci/Anadolu Agency

Folytatódik a török-amerikai csörte: Recep Tayyip Erdogan szombaton arról beszélt, Amerikának fontosabb a Törökországban fogva tartott lelkipásztor ügye, mint a kapcsolata egy NATO-szövetségesével.

„Rossz ötlet fenyegetésekkel megpróbálni térdre kényszeríteni Törökországot”- mondta a Fekete-tenger partján fekvő Ünyében tartott összejövetelen Erdogan.

„Szégyelljétek magatokat, szégyelljétek magatokat! Képesek vagytok feláldozni a NATO-n belüli stratégiai partnereteket egy lelkészért” 

- háborgott a török elnök.

Az Egyesült Államok fontos katonai támaszpontja van a dél-törökországi Incirlikben, amelyet az Iszlám Állam elleni műveleteihez használ.

A több mint 20 éve Törökországban élő Andrew Brunson észak-karolinai lelkipásztort a két évvel ezelőtti puccskísérlet után tartóztatták le, azzal vádolva, hogy támogatja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát és kémkedik az Egyesült Államoknak. Nemrég a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli. 

Donald Trump pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. A Twitteren azt írta: már utasítást is adott az alumínium 20 százalékos, az acéláruk 50 százalékos vámjának kivetésére, ami augusztus 13-án lép életbe.

Egy héttel korábban Washington szankciókkal sújtotta a török kormány két miniszterét, Abdülhamit Gül belügyminisztert és Süleyman Soylu igazságügyi tárcavezetőt, hogy nyomást gyakoroljanak Brunson tiszteletes szabadon bocsátása érdekében. 

A török líra árfolyama a konfliktus hatására újabb történelmi mélypontra zuhant pénteken.

„Nekik dollárjuk van, nekünk pedig ott van Allah” - mondta Erdogan, és felszólította a törököket arra, hogy vásároljanak lírát rejtett arany- vagy valutatartalékaikon, hogy megnyerjék a „függetlenségi háborút”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.