Még mindig cipeli magával halott borját az erről elhíresült orka

Július végén az Egyesült Államokban, Washington állam partjainál észrevettek egy kardszárnyú delfint (más néven: orkát, egy másik más néven: gyilkos bálnát), amit halott borját taszigálja. A veszélyeztetett állat lenyomozása után kiderült, hogy egy 20 éves egyedről van szó, akit megfigyelői Tahlequah vagy J35 néven ismernek.

Az amerikai lapok szerint az orka

még mindig cipeli a halott utódát.

Szakértők szerint ennek oka, hogy nagyon sok állatnál, főleg az olyan, viszonylag intelligens fajoknál, mint a gyilkos bálna, a gyász lefolyása az emberi gyászéhoz hasonló lehet. A gyászoló egyednek időbe telik elfogadnia, hogy el kell engednie a halottat.

Tahlequah esetében ez nagyon hosszú időbe is telhet, de a kutatók szerint nem szabad beavatkozni ebbe a folyamatba, esetleg akkor, ha az orka egészsége kifejezetten veszélybe kerül.

Az ügy minden esetre arra jó volt, hogy világszerte több ember figyelmét hívja fel a kardszárnyú delfinek megóvására, a legtöbb ember ugyanis jobban szereti azokat az állatokat, amiket könnyű antropomorfizálni. Ennek örvén adott ki videóüzenetet a Facebookon Washington állam kormányzója is, azt mondta, az állam elkötelezett a faj megóvása érdekében.

(CBS)

(A címlapi képen egy másik kardszárnyú delfin látható a kicsinyével.)