17 nap után elengedte halott borját az orkaanya

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

17 nap után véget ért a nyár egyik legnyomasztóbb története:

az orkaanya elengedte halott borját.

J35, vagyis Tahlequah, az orkaanya halott borjával a fején. Az orka több mint 1600 kilométeren át cipelte magával a születése után pár órával elpusztult borjút, amit végül 17 nap után eresztett el végleg.Fotó: David Ellifrit/AP

"Ma délután, a csendes-óceáni nyári időszámítás (PDT) szerint 14:07-kor J35 egy lazacraj lendületes üldözésébe kezdett rajtársaival a Haro-szorosban, fél mérföldön át - már nem cipelve magával halott borját, amit az elmúlt 17 napban 1600 kilométeren át vitt magával. Gyászmenete ezzel véget ért, viselkedése feltűnően játékos" - írták szombat esti közleményükben a Bálnakutató Központ kutatói, akik nyomon követték az orkaanya és halott borja 17 napos útját.

Megfigyeléseik szerint az anyaállat minden jel szerint jó fizikai állapotban van. Mint írták, csütörtökön már voltak olyan észlelések, amely alapján úgy tűnt, hogy az orka a Vancouverhez közeli Georgia-szoros környékén elhagyhatta borját, ezt szombati megfigyeléseik alapján már biztosan ki merik jelenteni. J35 az orkaanya lajstromszáma, egyébként a Tahlequah nevet adták neki. 

A Bálnakutató Központ munkatársai szerint a borjú teteteme "minden bizonnyal a Salish-tenger fenekére süllyedt, így a kutatóknak talán nem lesz esélyük a felboncolására". Így azt, hogy a borjú mibe pusztult el, valószínűleg sosem fogjuk megtudni. Ami rossz hír, mert Tahlequah delfinraja fogyatkozóban van, 2015 óta a születése után órákon belül elpusztult borjú volt az első élve született állat a rajban. A kimúlt állat vizsgálatától válaszokat reméltek arra, hogy ez a raj miért nem képes a szaporodásra. (Via Jezebel)