Ha elutaznál még a nyár végén, a köztévé hírei alapján segítünk megfelelő úticélt keresni

Média
2018 augusztus 13., 16:04
comments 252

Szeptemberig van még egy kis idő, belefér egy európai út, de hova menjen a köztévé híreiből tájékozódó magyar? Próbáltunk először körülnézni a Külügyminisztérium honlapján, mit írnak a no-go countrykról, aztán csekkoltuk ezt a valósággal, vagyis a hirado.hu-val.  

Svédország, az új ellenséges terület

Most, hogy Svédország rárontott Magyarországra, már az is nagy kérdés, hogy beteheti-e oda egyáltalán a lábát magyar anélkül, hogy svéd diplomaták inzultálnák egy keményre sodort IKEA-magazinnal, vagy összebilincselnék egy migránssal. 

Svédországban ráadásul pont ugyanolyan hőség volt augusztus elején, mint nálunk, de már sokkal kellemesebb a klíma, az erdőtüzeket is eloltották. 

Ha Svédországba mész, erre kell számítanod a Külügyminisztérium szerint:

Svédországban közepes (5 fokozatú skálán 3 szint) a terrorfenyegetettség szintje. 

Utazás, közlekedés biztonsága: „Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggeliző helyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre”.

De mi a helyzet a magyar közmédia szerint: 

Akkor esetleg Franciaország 

A külügy szerint:

„Franciaországban a terrorfenyegetettség szintje magas, egy esetleges terrortámadás bekövetkezése nem kizárható.

A közbiztonság jónak mondható, a franciaországi bűnözési mutatók nem haladják meg az Európai Unió tagállamai ide vonatkozó mutatóinak átlagát. Tapasztalataink szerint a leggyakoribb veszély a zsebtolvajlás, a szállodai lopás és a gépjármű-feltörés. Fokozottan ügyeljenek értékeikre (főleg a közlekedési eszközökön és a turistalátványosságok környékén).

Felhívjuk a Calais-ben tartózkodók és az onnan gépkocsival kompon vagy a Csalagúton át Angliába utazók figyelmét, hogy a környéken ismét megnövekedett a migránsok száma. Gyakran előfordul, hogy illegális migránsok a járművekben rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Fokozottan ügyeljenek a tiltott határátlépők szállításának elkerülésére”.

A Híradóból ezek tudhatók: 

Talán Spanyolország 

Jó foci, tengerpart, Barcelona, Madrid, igaz, új baloldali kormány, ami a köztévé hírei szerint szembemegy a realitásokkal és utat nyit a migránsoknak. 

Külügyi tanácsok: „Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság. A Madridban és Barcelonában a legfőbb problémát a zsebtolvajlások jelentik”.

Híradó: 

Akkor Németország? 

A külügy ezt írja: „Terrorizmus, terrorista cselekmények: „A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.

Utazási korlátozás elrendelését nem tartjuk indokoltnak, azonban nyomatékosítjuk, hogy Németországban is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken. Javasoljuk a Berlinben (főként az Alexanderplatz – Pariser Platz/Brandenburgi Kapu – Großer Stern (Siegessäule) közötti területeken (Berlin-Mitte) különösen gyakran) rendezett politikai jellegű demonstrációk elkerülését.

Bűnözés: Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A nagyobb városokban, idegenforgalmi látványosságok helyén (nem számottevő mértékben) előfordul a zsebtolvajlás, lopás, igen ritkán rablás, vagy a csalás egyes formái (pl. „itt a piros, hol a piros” játék vagy a hitelkártya-csalás).”

Görögország

A külügy a biztonságról: „Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők”.

A Híradó híreiből:

Pro tipp a hirado.hu-tól: Marajd itthon

Magyarország sokkal békésebb és biztonságosabb, mint Nyugat-Európa többi része. Mondjuk a Balaton tele van, és drága a lángos. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.