Montenegró elfogatóparancsot adott ki egy volt CIA-ügynök ellen

külföld
2018 augusztus 13., 06:40
comments 67
Az egyik szerb puccsistát viszik a montenegrói rendőrök.
photo_camera Az egyik szerb puccsistát viszik a montenegrói rendőrök. Fotó: Savo Prelevic/AFP

A montenegrói ügyészség elfogatóparancsot adott ki Joseph Assad, a CIA volt ügynöke ellen. Azzal vádolják, hogy részt vett egy bűnszervezet létrehozásában, amely 2016-ban meg akarta buktatni a montenegrói kormányt, hogy megakadályozza a NATO-csatlakozásást.

Assad ügyvédjén keresztül utasította el a vádakat. Szerinte kampány folyik egy lojális amerikai állampolgár ellen, aki semmilyen bűncselekményben és puccsban nem vett részt Montenegróban. 

Az ügyészség korábban tizennégy ember ellen emelt vádat. A vádirat szerint két orosz állampolgár - ellenük távollétükben folyik az eljárás -, két montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb férfi állami intézményekre akart támadni a 2016-os októberi parlamenti választás napján, és merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, és így megakadályozza Montenegró NATO-csatlakozását. 

A 14 embert terrorista cselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front két képviselőjét ezenfelül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével is vádolják, és megfosztották mentelmi joguktól.

A két orosz állampolgárt - Eduard Sismakovot és Vlagyimir Popovot - a csoport megszervezésével is vádolják, valamint azzal, hogy pénzt adtak a csoport tagjainak, amelyből azok fegyvert és lőszert vásároltak. Moszkva tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez. Az ügyben még nem született ítélet, a pert eddig többször elhalasztották. A kémregénybe illő történetről korábban részletesen írtunk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.