Egy ex-CIA-ügynök is Montenegróban volt a 2016-os puccskísérlet idején

külföld
2017 június 18., 10:35
comments 62

Éppen zajlik Montenegró történetének talán legvadabb, kémregénybe illő pere, a 2016-os puccsisták tárgyalása. A nyugat felé közeledő, friss NATO-tag ország kormánya azzal vádol 14 embert, köztük oroszokat és szerbeket, hogy orosz irányításra, orosz érdekeknek megfelelően puccsot akartak elkövetni 2016 őszén, hogy megakadályozzák Montenegró NATO-taggá válását.

A történet azonban most új fordulatot vett, ugyanis a Wall Street Journal kiderítette, hogy az amerikai Kongresszusban is zajlik egy vizsgálat, méghozzá arról, hogy

mit keresett a CIA egyik korábbi magas rangú alkalmazottja éppen a puccs idején Montenegróban.

A férfit Joseph Assadnak hívják, és 2015-ben több elismerést is kapott Washingtonban, amiért segített kimenekíteni több tucatnyi keresztényt Irak ISIS által ellenőrzött részéről. Az akció után Assad kilépett a CIA-tól, és egy biztonságtechnikai cégnél kezdett dolgozni.

A montenegrói hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy Assad esetleg segíthetett-e a puccsistáknak, vagy más módon lehetett-e köze a történtekhez. Ugyanezt akarja kideríteni a kongresszusi vizsgálat is.

Az egyik szerb puccsistát viszik a montenegrói rendőrök.
photo_camera Az egyik szerb puccsistát viszik a montenegrói rendőrök. Fotó: AFP / SAVO PRELEVIC Fotó: Savo Prelevic/AFP

Közben Oroszország továbbra is tagadja, hogy köze lett volna a puccshoz, pedig több jel is ezzel ellentétes következtetésekre adhat okot: például a puccsisták elfogása után az FSZB egyik magas rangú vezetője repült Belgrádba, és lobbizott azért, hogy a szerb hatóságok engedjék szabadon az elfogottak közül az orosz állampolgárokat.

A montenegróiak azt gyanítják, hogy Assad segítéségét abban kérték volna a puccsisták, hogy észrevétlenül elhagyhassák Montenegrót. Az amerikai hatóságok szerint ésszerűtlen lenne a puccsistáktól, hogy egy ex-CIA-s amerikait béreljenek fel erre, más elemzők szerint viszont az is elképzelhető, hogy az orosz titkosszolgálat éppen ezzel akarta álcázni magát, mondván, nehezebb rájuk gyanakodni, ha van egy korábbi amerikai hírszerző is a képletben.

A Wall Street Journal szerint Assad 2016-ban megkeresett egy floridai biztonsági céget, a Patriot Defense Groupot, és munkát ajánlott nekik, ami érintette volna bizonyos montenegrói ellenzékiek kimenekítését is az országból. A Patriotnál elismerték, hogy Assad megkereste őket, de azt mondták, nem vállalták el a megbízást.

Assad ügyvédje azt mondta a Wall Street Journalnek, hogy a férfi csak azért volt Montenegróban, mert egy ismerőse a montenegrói ellenzéknek adott tanácsokat a választási kampányban, és Assad neki segített. Az ügyvéd szerint Assad kész együttműködni az amerikai hatóságokkal annak érdekében, hogy tisztázza magát a Montenegróból érkező hamis információk által keltett gyanú alól. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.