Paradés védekezést adott elő Jeremy Corbyn, amikor szembesítették vele, hogy négy éve terroristák sírjánál koszorúzott

2018 augusztus 13., hétfő 17:00
116

Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt vezetőjét egyre többen vádolják meg antiszemitizmussal és Izrael-ellenességgel (hogy miért, arról ebben a cikkben olvashat bővebben). A Munkáspártban az utóbbi időben egymást érik az antiszemita botrányok, legutóbb például egy munkáspárti képviselő vádolta meg rasszizmussal a pártvezetést.

Ebbe a környezetbe durrant bele a hétvégén a Daily Mail cikke. Az újság lehozott egy fényképet Corbynról, ahogy éppen egy kosszorúzási ünnepségen vesz részt 2014-ben Tunéziában egy temetőben. A sírban, ahol koszorúztak, a Fekete Szeptember nevű szervezet tagjai nyugszanak, akik 1972-ben végrehajtották a müncheni terrortámadást az izraeli atléták ellen.  A terrortámadás kitervelői közül ezután több embert is megöltek, a gyilkosságokat izraeli ügynököknek tulajdonítják.

Azaz a brit munkáspárti vezető olyan sírok koszorúzásán vett részt, amelyben terroristák nyugszanak, akik 11 izraeli sportoló haláláért felelősek.

Erről a képről van szó:

A képek publikálásából botrány is lett, először a Munkáspárt magyarázkodott, szerintük Corbyn nem a terroristák sírjánál rótta le a tiszteletét, hanem egy 1985-ös izraeli légicsapás áldozatainak sírjánál. A gond csak az, hogy az újságírók kiderítették, hogy az a sír a temető egy másik pontján van, ahol pedig Corbyn a képek szerint áll, az bizony a terrorszervezet tagjainak a sírja. A koszorúzás egy évvel azelőtt történt, hogy Corbynt megválasztották a legnagyobb brit ellenzéki párt fejének.

Amúgy a Guardian szerint Corbyn maga írta azt még 2014-ben, hogy azokról emlékezett meg, aki egyrészt meghaltak 1985-ben, másrészt pedig akiket Moszad ügynökök öltek meg 1991-ben Párizsban. Utóbbiak a Fekete Szeptember tagjai.

Végül hétfőn nekiszegezték a kérdést a kampánykörúton lévő Corbynnak, hogy mégis mi történt a temetőben. Erre ő ezt felelte:

Megerősítette, hogy ott volt a koszorúzáson, de ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni azon, amit mondott. Szó szerint: “ott voltam a koszorúzáson, de nem hinném, hogy valójában részt vettem rajta”.

Majd hozzátette, azért volt ott, mert látni akart egy megemlékezést mindazokért, akik valaha meghaltak terroresemények során, és véget kell vetni a terrorizmusnak,  békét teremteni pedig nem lehet “az erőszak körforgásával”. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt