Paradés védekezést adott elő Jeremy Corbyn, amikor szembesítették vele, hogy négy éve terroristák sírjánál koszorúzott

külföld
2018 augusztus 13., 17:00
comments 114

Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt vezetőjét egyre többen vádolják meg antiszemitizmussal és Izrael-ellenességgel (hogy miért, arról ebben a cikkben olvashat bővebben). A Munkáspártban az utóbbi időben egymást érik az antiszemita botrányok, legutóbb például egy munkáspárti képviselő vádolta meg rasszizmussal a pártvezetést.

Ebbe a környezetbe durrant bele a hétvégén a Daily Mail cikke. Az újság lehozott egy fényképet Corbynról, ahogy éppen egy kosszorúzási ünnepségen vesz részt 2014-ben Tunéziában egy temetőben. A sírban, ahol koszorúztak, a Fekete Szeptember nevű szervezet tagjai nyugszanak, akik 1972-ben végrehajtották a müncheni terrortámadást az izraeli atléták ellen.  A terrortámadás kitervelői közül ezután több embert is megöltek, a gyilkosságokat izraeli ügynököknek tulajdonítják.

Azaz a brit munkáspárti vezető olyan sírok koszorúzásán vett részt, amelyben terroristák nyugszanak, akik 11 izraeli sportoló haláláért felelősek.

Erről a képről van szó:

link Forrás

A képek publikálásából botrány is lett, először a Munkáspárt magyarázkodott, szerintük Corbyn nem a terroristák sírjánál rótta le a tiszteletét, hanem egy 1985-ös izraeli légicsapás áldozatainak sírjánál. A gond csak az, hogy az újságírók kiderítették, hogy az a sír a temető egy másik pontján van, ahol pedig Corbyn a képek szerint áll, az bizony a terrorszervezet tagjainak a sírja. A koszorúzás egy évvel azelőtt történt, hogy Corbynt megválasztották a legnagyobb brit ellenzéki párt fejének.

Amúgy a Guardian szerint Corbyn maga írta azt még 2014-ben, hogy azokról emlékezett meg, aki egyrészt meghaltak 1985-ben, másrészt pedig akiket Moszad ügynökök öltek meg 1991-ben Párizsban. Utóbbiak a Fekete Szeptember tagjai.

Végül hétfőn nekiszegezték a kérdést a kampánykörúton lévő Corbynnak, hogy mégis mi történt a temetőben. Erre ő ezt felelte:

link Forrás

Megerősítette, hogy ott volt a koszorúzáson, de ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni azon, amit mondott. Szó szerint: “ott voltam a koszorúzáson, de nem hinném, hogy valójában részt vettem rajta”.

Majd hozzátette, azért volt ott, mert látni akart egy megemlékezést mindazokért, akik valaha meghaltak terroresemények során, és véget kell vetni a terrorizmusnak,  békét teremteni pedig nem lehet “az erőszak körforgásával”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.