Az amerikai demokraták már jobban szeretik a szocializmust, mint a kapitalizmust

2018 augusztus 14., kedd 5:52
396
Alexandria Ocasio-Cortez Fotó: SPENCER PLATT/AFP

Az amerikai demokrata párti szavazók már stabilan pozitívabban ítélik meg a szocializmust, mint a kapitalizmust - derül ki a Gallup felméréséből. 2018-as felmérésük szerint 57 százalékuk tartja pozitívnak a szocializmust, és 47 százalék a kapitalizmust. Utóbbit kevesebben ítélték meg pozitívan, mint 2010 óta bármikor.

A republikánus érzelmű szavazóknál egészen más az arány: 71 százalék tartja jónak a kapitalizmust, és mindössze 16 százalék a szocializmust.

A felmérésnél nem definiálták a válaszadóknak, hogy mit jelent a két fogalom, egyszerűen megkérdezték, mit gondolnak ezekről.

Az is megfigyelhető, hogy a fiatalok körében népszerűbb a szocializmus: a 18-29 év közötti amerikaiak 51 százaléka van jó véleménnyel a szocializmusról, és 45 százalékuk a kapitalizmusról. Utóbbit 2010-ben még 68 százalék szerette.

Ha pedig Amerika egészét nézzük, 56-37 az állás a kapitalizmus javára, de míg annak csökken, a szocializmusnak nő a népszerűsége.

A Gallup szerint elképzelhető, hogy a demokraták körében azért csökkent ennyire a kapitalizmus iránti lelkesedés, mert Trump elkötelezett kapitalista, és ezt szereti is hangoztatni.

A demokrata párt egyik nagy kérdése, hogy elmozduljanak-e szocialistább irányba - számos szocialistább jelöltjük elbukott az időközi választásokon, miközben a 28 éves New York-i „demokratikus szocialista” Alexandria Ocasio-Cortez zajos sikert aratott. Az alapdilemma az, hogy miközben saját táborukban egyre népszerűbb ez az irányzat, arra már sokkal kevésbé lehet alkalmas, hogy a bizonytalan szavazókat maguk mellé állítsák majd.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt