Drágul a cigi

A Világgazdaság nyomán az Index arról ír, hogy szeptember 1-től akár 30-40 forinttal is többe kerülhet majd egy doboz cigaretta Magyarországon. Ez még önmagában nem feltétlen drámai hír a dohányosoknak, viszont januárban, és jövő júliusban hasonló nagyságrendű emelés jön.

A dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó három lépésben növekedik egy év alatt. Most szeptemberben az finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohányra vonatkozó adó emelkedik, janurában és júliusban szintén uniós direktíva miatt drágul tovább a cigi. 

Az ok egyszerű: Brüsszel, ugyanis a közösségi adóminimumok szabályai szerint 1000 cigi után legalább 90 euró, azaz közel 30 ezer forint jövedéki adót, az eladási ár 60 százalékát kell megfizetni, az ettől való elmaradás miatt szükséges a három ütemben történú emelés. 

A cikk szerint azt sem lehet kizárni, hogy a gyártók is kihasználják az emelést, és maguk is drágítják kicsit a termékeket, így 2019 júliusára akár 90-120 forinttal is drágább lehet egy doboz, mint ma.   

Ezzel együtt arra nem nagyon számítanak a szakértők, hogy az emelés visszavetné a fogyasztást. Jelenleg 30 millió doboz cigi fogy egy hónapban Magyarországon. Az ebből származó jövedéki adó bevétel 2017-ben 285 milliárd forint volt. (Index via VG)