Elmarad Orbán és az MTA elnökének közös díszvacsorája

Elhalasztják Orbán Viktor és a Széchenyi-díjas tudósok közös díszvacsorája, amit szeptember 21-re, a Széchenyi-emléknapra terveztek volna. A hagyományok szerint a Pesti Vigadóban tartandó díszvacsorán a miniszterelnök és az Magyar Tudományos Akadémia elnöke a társszervezői, és Lovász László MTA elnök korábban jelezte, hogy ő egyéb elfoglaltsága miatt nem ér rá, Orbán Viktor azt javasolta, tartsák meg később a vacsorát, egy mindkét fél számára alkalmas időpontban.

Az MTA sajtótitkársága szerint az elnök egy korábban egyeztetett program miatt külföldön lesz az emléknapon, de a 24.hu forrásai szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodán csak a napokban értesültek arról, hogy Lovász nem megy el.

Az MTA költségvetésének átalakítása és a tudományirányítás kormányhoz vonása miatt már júliusban megindult a tudósok között a díszvacsora bojkottjának szervezése, de a radikálisan kormánypárti Origo szerint több mint 100 meghívott így is jelezte, hogy elmegy a rendezvényre.

Fehér Márta, a BME filozófiaprofesszora az Élet és Irodalomban nyílt levélben szólította fel a Széchenyi-díjasokat, hogy bojkottálják az eseményt mert szerinte

„nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát”.

A vita odáig fajult, hogy két hete Lovász László megtagadta, hogy aláírja a jövő évi költségvetés tervezetét, ami szerint a kormány 28 milliárd forintnyi forrás elosztását vonná el az MTA-tól. Hasonló tiltakozásra a 90-es évek óta nem került sor. (24.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.