India 2022-ig saját erőből küldene embert a világűrbe

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„2022-ben, vagy ha lehet, még korábban, India kibontja a trikolórt az űrben” – jelentette be Narendra Modi miniszterelnök az ország függetlenségi ünnepe alkalmából elmondott beszédében.

Narendra Modi elmondja az ünnepi beszédét 2018. augusztus 15-én Új-Delhiben.Fotó: Prakash Singh/AFP

Ha sikerrel járnak, India lesz Oroszország, az USA és Kína után a negyedik ország, ami saját erejéből embert küld az űrbe. Az első indiai űrhajós Rakes Sarma volt, aki 1984-ben egy szovjet űrhajóval jutott a világűrbe.

Az ország már bekapcsolódott az űrkutatásba, 2014-ben műholdat állított Mars körüli pályára.

Az űrprogram céljai közt szerepel a naprendszer további kutatása. Az évente 1 milliárd dollárba kerülő programban kifejlesztett kommunikációs és távérzékelő eszközöket felhasználták már a föld alatti vízszint mérésére és időjárás-előrejelzésre is. Ezek különösen fontosak egy olyan országban, amiben egymást követi a száraz időszak és a monszun.

India 1947-ben vált függetlenné, így idén ünnepli a függetlenségének 71. évfordulóját. A miniszterelnök 80 perces beszédét, amit néhány hónap múlva választások követnek, élőben közvetítették az újdelhi Vörös Erődből. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.