Tonga miniszterelnöke attól fél, hogy a kínaiak elveszik az országa értékeit

2018 augusztus 16., csütörtök 5:28
116

Tonga miniszterelnöke közölte, hogy országa nem tudja törleszteni a hitelt, amit még 2006-ban vett fel Kínától. A 115 millió dolláros (32 milliárd forint) kölcsönt azért vették fel, mert abban az évben zavargások törtek ki a szigeten, aminek nyomán az ország fővárosa súlyosan megrongálódott.

Samiuela Akilisi Pohiva miniszterelnök attól tart, hogy Kína hamarosan lefoglalja az ország legértékesebb javait, bár nem árulta el, hogy konkrétan mire gondol. Példaként csak annyit említett, hogy miután Srí Lanka sem tudott törleszteni Kínának, a pekingi kormány igényt tartott egy ottani kikötőre. 

Tonga egyik sportolója a 2018-as téli olimpia megnyitóján. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A Csendes-Óceánon több sziget is eladósodott Kínának, és ők most közösen keresnek valamilyen megoldást. Hamarosan közösen kérhetik az adósságuk elengedését.

Nemrégiben Kína egy katonai bázisnak kért helyett Vanuatu szigetén, a háttérben ott is egy kifizetetlen adósság lehet. Vanuatu eddig igyekezett nem engedni.

A térség eddigi befolyásos államai, Ausztrália és Új-Zéland is aggódnak, hogy Kína a korábbi hitelek fejében komoly pozíciókhoz jut régióban. (Reuters