A Google még akkor is követ, amikor kifejezetten nem akarod

A Google akkor is rögzíti egy telefon, vagyis a felhasználója helyadatait, ha az kifejezetten letiltotta ezt a szolgáltatást a Google térképes applikációjában, írja az AP a Princeton Egyetem kutatóira hivatkozva. Az egyetem egyik kutatója logokkal bizonyította, hogy bár ki volt kapcsolva a helyadatai rögzítése a telefonján, a Google más applikációi gondosan rögzítették azokat, így aztán simán rekonstruálható volt, hogy merre járt.

Gunes Acer, a kutató így vissza tudta nézni, hogy pontosan merre járt a megelőző napokban.

A Google minderre azzal reagált, hogy el kell olvasni az apróbetűs részeket a leírásban. A térképben ugyanis hiába tiltjuk le a nyomkövetést, ha más alkalmazások rögzíthetik a helyadatokat. Ezeket egy másik menüpontban, a Web and App Activity nevűben kell tiltani, mert alapbeállításként amúgy engedélyezve van.

Ennek részben praktikus okai vannak, mert a Google más szolgáltatásai, például az asszisztens így tud személyre szabottan, a felhasználó tartózkodási helye alapján ajánlásokat tenni.

Ha valaki nem szeretné, hogy a Google birtokolja a helyadatait, az kattintson át most az AP oldalára, ahol részletesen leírják, hogy mit és hogyan kell beállítani, illetve azt is, hogy hogyan lehet törölni a már rögzített adatokat. Röviden:

  • lépj be a myactivity.google.com oldalra, és ott az "Activity Controls" menüpontban tiltsd le a Location History-t és a Web and App Activity-t is;
  • ha Iphone-os vagy, akkor a Google Maps appban kell átálítani a helyrögzítést "While Using" beállításra, így a helymeghatározás csak használat közben működik. Azt, hogy más appok rögzítsék az adatot, a Beállítások - Privacy - Location Services menüpontban lehet beállítani.


Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.