A Google még akkor is követ, amikor kifejezetten nem akarod

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Google akkor is rögzíti egy telefon, vagyis a felhasználója helyadatait, ha az kifejezetten letiltotta ezt a szolgáltatást a Google térképes applikációjában, írja az AP a Princeton Egyetem kutatóira hivatkozva. Az egyetem egyik kutatója logokkal bizonyította, hogy bár ki volt kapcsolva a helyadatai rögzítése a telefonján, a Google más applikációi gondosan rögzítették azokat, így aztán simán rekonstruálható volt, hogy merre járt.

Gunes Acer, a kutató így vissza tudta nézni, hogy pontosan merre járt a megelőző napokban.

A Google minderre azzal reagált, hogy el kell olvasni az apróbetűs részeket a leírásban. A térképben ugyanis hiába tiltjuk le a nyomkövetést, ha más alkalmazások rögzíthetik a helyadatokat. Ezeket egy másik menüpontban, a Web and App Activity nevűben kell tiltani, mert alapbeállításként amúgy engedélyezve van.

Ennek részben praktikus okai vannak, mert a Google más szolgáltatásai, például az asszisztens így tud személyre szabottan, a felhasználó tartózkodási helye alapján ajánlásokat tenni.

Ha valaki nem szeretné, hogy a Google birtokolja a helyadatait, az kattintson át most az AP oldalára, ahol részletesen leírják, hogy mit és hogyan kell beállítani, illetve azt is, hogy hogyan lehet törölni a már rögzített adatokat. Röviden:

  • lépj be a myactivity.google.com oldalra, és ott az "Activity Controls" menüpontban tiltsd le a Location History-t és a Web and App Activity-t is;
  • ha Iphone-os vagy, akkor a Google Maps appban kell átálítani a helyrögzítést "While Using" beállításra, így a helymeghatározás csak használat közben működik. Azt, hogy más appok rögzítsék az adatot, a Beállítások - Privacy - Location Services menüpontban lehet beállítani.


Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.