Iványi Gábor ételt visz a szerb határnál éheztetett embereknek

politika
2018 augusztus 19., 07:44
comments 316

Csütörtökön írt arról az Index a Magyar Helsinki Bizottság nyomán, hogy a déli határon felállított tranzitzónában a magyar hatóság emberei nem adtak enni azoknak a nagykorú menedékkérőknek, akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét, de meg akarták várni a jogerős döntést, így próbálva őket rávenni arra, hogy menjenek vissza Szerbiába. 

Vasárnap ezzel kapcsolatban Iványi Gábor lelkipásztor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője tett közzé egy felhívást, melyben arról írt, hogy élelmiszert vinnének a déli határnál fogvatartott, szándékosan éheztetett embertársaiknak. 

Nyílt levele szerint az ott lévő embereknek naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnének biztosítani. 

A levél így folytatódik:

„A magyar kormány az Alaptörvény 7. módosításának 5. cikkével (amely 2018. június 29. napja óta hatályos), szembemenve az Európai Unió elveivel és emberiességi elvárásaival, tovább nehezítette a Magyarországon menedéket kérők helyzetét. Mivel csak Szerbia felől lehet érkezni, és a kormány döntése szerint akkor is, ha az emberek háborús országból menekültek el, amennyiben a futásuk során a lábukat betették olyan állam területére, ahol pillanatnyilag béke van és így biztonságosnak minősül, nem jogosultak menedékjogra. Vagyis senki nem remélhet tőlük szolidáris segítséget.” 

Ivány végül arra kéri az egyház tagjait, hogy vállalják egy-egy személy napi étkezésének költségét, azaz 300 forintot. Mint írta, augusztus 20-án kísérletet tesznek arra, hogy enni vigyenek az éheztetetteknek. 

Az Index csütörtöki cikkéből kiderült az is, hogy miután a Helsinki Bizottság augusztus 10-én ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bizottságtól, az még aznap kötelezte a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a két családnak. A lap az intézkedésről készült dokumentumok alapján azt írta, hogy szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszor esznek.

A Helsinki Bizottság ügyfelei között volt két hadköteles korú, szír férfi is, akik a háború elől menekültek el, akik az intézkedés hatására először szintén kaptak enni, de a lap szerint másnap már azt mondták nekik, hogy ha enni akarnak, forduljanak a bírósághoz.

Javítás: korábban cikkünkben Iványi Gábor levele alapján azt írtuk, hogy a Helsinki becslése szerint 50 embert érinthet ez a helyzet a tranzitzónában, de mint a szervezettől megtudtuk, ezt a számot ők nem állították. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.