Népszavazáson döntötték el a szentkirályiak, merre menjen az új főút

Tbg
közlekedés
2018 augusztus 19., 19:16
comments 45

Érvényes és eredményes volt a helyi népszavazás, így eldőlt az M44-es főút szentkirályi nyomvonala, közölte az MTI-vel a Bács-Kiskun megyei település jegyzője, Lajos Krisztina.

A szavazóköri jegyzékben szereplő 1571 választópolgár közül 906-an jelentek meg a két szavazókörben, mindössze egy voks volt érvénytelen.

Tavaly decemberben a kormány úgy döntött, hogy egyelőre nem folytatódik az M44-es gyorsforgalmi út építése Nagykőrös felé, hanem a forgalmat egy 18,5 kilométer hosszú ideiglenes leágazással Szentkirály területén vezetik keresztül. Az M44-es gyorsforgalmi út helyi leágazására készült első változat szerint a települést átszelő mellékutat átépítik, majd főúttá minősítik. 

A szentkirályiak aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelynek nyomán két másik terv is született, lényegesen más műszaki tartalommal. 

Ezek alapján a községet átszelő mellékút minősítése megmaradna, a teherforgalmat pedig a 44-es főútra terelnék. Így nem lenne szükség jelentős kisajátításokra és a forgalomnövekedés is elviselhetőbb lenne. (A nyomvonalváltozatok itt nézhetőek meg.)

Az utóbb kidolgozott két változat közötti jelentős különbség, hogy az egyik belterületen, a már meglévő nyomvonalon vezetné a forgalmat óránként 30 kilométeres sebességcsökkentéssel és állandó sebességméréssel. Ezzel szemben a másik, összességében a harmadik változat számol a belterületet elkerülő, nagyjából 3 kilométeres útszakasszal is. 

A szentkirályiak több mint fele, 866 választópolgár végül a harmadik változatra, a "mellékút kerékpárúttal és belterületi elkerülővel" lehetőségre szavazott, ami 95,6 százaléka az érvényesen szavazóknak. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.