A klímaváltozás miatt omolhatott össze a Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja

természet
2018 augusztus 20., 15:36
comments 83

A klímaváltozás okozhatja, hogy „összeomlott a Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja” – állítják a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének kutatói, akik szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő, New York államnál nagyobb térségben az elmúlt évszázadban a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza. Tanulmányukban rámutatnak, hogy az egykor a régiót benépesítő madárfajok egyharmada ma már sokkal ritkább és kevésbé elterjedt, mint egykor.

photo_camera Fotó: David McNew/Getty Images/AFP

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban  publikált tanulmány szerzői, Steven Beissinger és Kelly Iknayan úgy vélik, ennek az az oka, hogy a Mojave-sivatagban ma már kedvezőtlenebbek a körülmények a madaraknak. „A kaliforniai sivatagok jócskán megtapasztalták a klímaváltozás okozta aszályt és felmelegedést, és ez elég arra, hogy a madarak veszélybe kerüljenek. Úgy tűnik, elveszítjük a sivatag ökoszisztémájának egy részét” – mondta Iknayan, aki a doktori disszertációjához végezte a kutatást.

„A Mojave-sivatag csaknem feléből már eltűntek a madarak. Lehet, hogy ez az új kiindulási pont, de nem tudhatjuk, hogy nem folytatódik-e a hanyatlás”

– írta Beissinger professzor, aki Berkeley-ben környezeti tudományokkal, környezetpolitikával és -menedzsmenttel foglalkozik.

A tudósok három évig 61 helyszínen figyelték a madarakat a határ mindkét oldalán. Volt megfigyelőpontjuk a Death Valley-ben és Las Vegas közelében, a sivatagi vadrezervátumban is. Iknayan ugyanazokat a helyszíneket kereste fel, ahol 1908. és 1947. között Joseph Grinnell biológus és Berkeley-beli kollégái végeztek felméréseket.

Iknayan és Beissinger megállapította, hogy azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amik nedvesek maradtak. A jelenséget azért nevezték „összeomlásnak”, mert – mint írták – az az egész sivatag madárállományát érintette. Iknayan megállapította, hogy:

„Más tanulmányok is rámutattak már, hogy egyes madárfajoknak kifejezetten kedvezőtlen a klímaváltozás, ugyanakkor a változás hatására más fajoknak nyílt ki az ajtó. De a sivatagban nem tapasztaltuk, hogy szaporodott volna bármely madárfaj, kivéve a hollókat. Ebben az ökoszisztémában hiányoznak a klímaváltozás győztesei.” 

A klímaváltozás egyre aggasztóbb tüneteiről itt írtunk, arról meg, hogy 1979 és 1989 között – talán épp időben – miért nem léptek fel ellene, itt lehet olvasni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.