A román kormánypárt vezetője szerint puccskísérlet zajlott Bukarestben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke (jobbra) 2017. október 10-én.Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Először szólalt meg a kormányzó román szociáldemokraták vezetője, mióta augusztus 10-én óriási korrupcióellenes demonstráció zajlott Bukarestben, és több százan megsérültek. 

Több tízezer ember ment utcára, és a legnagyobb balhésokat vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták szét a rendőrök. 

A tüntetést a nyári szabadságra hazatérő, külföldön dolgozók szervezték Liviu Dragnea pártelnök és Viorică Dăncilă szocdem miniszterelnök ellen, és szolidaritást vállaltak a Romániában másfél éve kezdődött korrupcióellenes megmozdulásokkal. 450 ember sérült meg. 

Dragnea kedden arról beszélt, hogy amit Románia látott, az egyértelmű puccskísérlet volt a kormány megbuktatására. A szociáldemokraták elnöke szerint felkatonai szervezetek vonultak a tömegben, ami egyértelművé teszi, hogy a tüntetők szervezőinek a hatalom megragadása volt a céljuk. 

A pártelnök az interjúban arról is beszélt, hogy az elmúlt évben egy megakadályozott merénylet célpontja volt, a 2017-es korrupcióellenes megmozdulásokra kitérve pedig arra célzott, hogy multinacionális cégek támogatták meg az elégedetlenség miatt utcára vonuló tömegeket. 

Tüntetők Bukarest utcáin 2018 augusztus 10-énFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Dragnea sok tekintetben megtestesíti azt a korrupt politikai elitet, amely ellen lázadnak a románok. 

A politikus annak ellenére vezeti még mindig a kormánypártot, hogy első fokon 3,5 év letöltendő börtönre ítélte a legfelsőbb bíróság, miután 2016-ban hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg a Korrupcióellenes Ügyészség. 

Dragneát 2016-ban egyszer már két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. (AP)