Büntetné az EU a techcégeket, melyek nem távolítják el 60 perc alatt a terrorista tartalmakat

Kiszivárgott hírek szerint meglehetősen kemény törvénytervezeten dolgoznak képviselők Brüsszelben: az EU politikusainak abból lett elege, hogy a nagy techcégek, például a YouTube és a Facebook keveset tesz meg azért, hogy fellépjenek a terrorista tartalmakkal szemben. 

Ezért egy jelenleg kidolgozási fázisban lévő javaslat szerint a jövőben bírsággal kéne szembenézniük e cégeknek, ha egy órán belül nem távolítanák el ezeket a tartalmakat. 

Az elégedetlenség tényét megerősítette az EU biztonságért felelős biztosa, Julian King is, aki elmondta, hogy nem láttak elég haladást e téren, és hajlandóak ezért hamarosan keményebben is fellépni, hogy így védjék meg az EU polgárait. 

Egy hasonló szabályozást már márciusban elfogadtak, ott is 60 percet kaptak a techcégek, hogy a jelentéstől számítva 60 percen belül letöröljék a terrorizmust propagáló tartalmakat, de ott szó sem volt büntetésről, hanem követendő irányelvként szabták csak meg mindezt a cégeknek. 

A nagy techcégek az elmúlt években jelentősen növelték az algoritmikus, illetve emberi moderálásra szánt erőforrásokat, de nincs könnyű dolguk, hiszen olyan felületeket kell ellenőrizniük, ahova felhasználók százmilliói posztolnak naponta. Az új szabályozás még érzékenyebben érinthetné a kisebb cégeket, melyek nem tudnak annyit költeni erre a kérdésre, mint mondjuk a Google és a Facebook. (Verge)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.