Kiakadt a magyar teniszszövetségre Fucsovics Márton, de annyira, hogy a Davis-kupában sem akar pályára lépni

sport
2018 augusztus 24., 16:09
comments 195

Nyílt levélben borította a bilit az elmúlt évtizedek legjobb magyar férfi teniszezője, Fucsovics Márton. 

link Forrás

Fucsovics - aki a férfi teniszezőknél 36 év után nyert magyarként ATP-tornát idén, és az elmúlt hónapok hullámzó teljesítménye ellenére augusztus 20-ára karriercsúcsot jelentő 40. helyen állt a világranglistán - hosszasan sorolja, mi minden problémája van a Magyar Teniszszövetséggel. 

Pedig eddig úgy tűnt, hogy remek a kapcsolat a szövetség és a magyar topjátékos között, Szücs Lajos, a szövetség elnöke, egyben fideszes országgyűlési képviselő még egy erősen kampányízű jótákonysági akcióban is befogta februárban. 

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Fucsovics azzal kezdi a levelét, hogy hetek óta nyomasztja valami, ami miatt nem tud azzal a lelkesedéssel, elszántsággal készülni a csehek elleni Davis-kupa-meccsre, „ami mindig is jellemzett”.  Márpedig a magyar tenisz számára ez nagyon fontos összecsapás, a világcsoportban maradás a tét, amit éppen Fucsovicsnak is köszönhetően harcolt ki a magyar csapat. 

Azt írja, mindig megtiszteltetést, büszkeséget érezett, ha játszhatott a magyar csapatban, de: 

„Most mégis úgy érzem, valami megtört. Kiálltam a társaimért, a csapatért, mert úgy tapasztaltam, a Szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez”.

photo_camera Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

A teniszező menedzserén keresztül próbált egyeztetni a szövetséggel, hogy üljünek le és őszintén beszéljenek a gondokról. 

„A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett, annyi jutott vissza hozzám, hogy, ha Fucsovicsnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, akkor nem kell játszania”.

Azt is jelezte, hogy nem tud jól együttműködni a szövetségi kapitánnyal, Köves Gáborral, aki nem képviseli megfelelően a játékosokat a szövetségnél és a pályán sincs megfelelő összehang közöttük. „Ezt is hónapokkal ezelőtt jeleztem a Szövetség vezetőinek, semmi nem történt, hogy közösen megoldást találjunk”.

Fucsovics szerint megalázóan bánik vele a magyar szövetség

A teniszező sérelmezi, hogy hiába vetette fel a problémákat, választ sem kapott. 

„A tenisz egyéni sport, de mindig úgy léptem pályára a Grand Slameken, az ATP Touron, hogy Magyarországot is képviselem. Ezért is éreztem úgy: méltatlan, már-már megalázó, hogy még választ sem kapok a felvetett problémákra, nem vesznek komolyan.”

Fucsovics szerint a játékára is kihatott mindaz, hogy a szövetséggel nem sikerült tisztázni a problémákat.

„Kudarcként éltem meg ezt a küzdelmet a Szövetséggel, ami ráadásul elvonta a figyelmemet, nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplésemet.”

Megemlíti azt is, hogy köszönettel tartozik a szövetségnek, de szerinte nem lehetnek elégedetlenek vele. 

„Többször elmondtam, köszönettel tartozom a Szövetségnek az elmúlt két évért, de szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy megháláltam a bizalmat, nem maradtam adósa senkinek.”

A csehek elleni Davis-kupa meccset ugyan konkrétan még nem mondta le, de elég egyértelművé tette, hogy nem akar a jelenlegi körülmények között pályára lépni.

„Jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem keresett meg a közelgő Davis-kupával kapcsolatban. Csak abból gondolom, hogy a Szövetség számít a játékomra, mert hetek óta velem népszerűsítik az eseményt. Nem szeretnék csalódást okozni senkinek, de nehezen tudom elképzelni, hogy pályára lépek a csehek ellen.”

Fucsovics hétfőn Djokovic ellen kezd a US Openet, szurkolói megértést és támogatását kérte.

„Remélem, megértitek a problémámat és a jövőben is mellettem álltok, szurkoltok nekem! Ahogy szoktam, Djokovic ellen is azért fogok küzdeni, hogy a magyar tenisz elismertsége nőjön, bármi lesz az eredmény méltó legyek a biztatásotokra!”

A szövetség megállapodást emleget, mást nem 

A Hosszú Katinka kifakadásával párba állítható kiborulásra a teniszszövetség nagyon röviden, lényegében csak egyetlen témát, a Davis-kupa szereplést érintve reagált a Nemzeti Sportnak megküldött közleményében.

„A Magyar Teniszszövetség is csak a Facebook-bejegyzésből értesült arról, hogyan gondolkozik Fucsovics Márton a Davis-kupa-szerepléssel kapcsolatban. Sajnáljuk, hogy az előzetes megkeresésünk nélkül hozta nyilvánosságra. A szövetség több mint egy hónapja felvette a kapcsolatot Marci csapatával, így ő is pontosan tudhatta, hogy számítunk rá a Csehország elleni párharcban. Fucsovics Mártonnak megállapodása van a Magyar Teniszszövetséggel, közleménye nem fedi a valóságot, de a részletekről nem a nyilvánosság előtt kellene egyeztetnünk.”

Ez aligha fogja arra rendezni a konfliktust.

Megszólalt Köves Gábor, a Davis-kupa-csapat szövetségi kapitánya is, akiről azt írta Fucsovics, hogy nem áll ki a versenyzőkért a szövetségnél, és személy szerint nem tud vele együtt dolgozni. Köves meglepődött ezen, mert nem volt tudomása arról hogy problémájuk lenne egymással. Ha Fucsovicsnak mégis van, az előbb jeleznie kellett volna négyszemközt. 

„Ő mindig is csapatjátékos volt, a hátán vitte a válogatottat, nélküle nem értük volna el a nagy bravúrokat, igazi vezére az együttesnek. Természetesen rettentően hiányozna a csapatnak, mert bár vannak feljövőben tehetségeink, de egyesben és párosban is nagy szükségünk lenne Marcira” - mondta Köves a Nemzeti Sportnak.

Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy Fucsovics edzőjével, Sávolt Attilával már volt összetűzésük. 

A tanítványával a Djokovic elleni hétfői US Open-meccsre készülő Sávolt Attila, Fucsovics edzője röviden reagált az nso-nak:  „A szövetségnek kötelessége, hogy Fucsovics Márton és Babos Tímea érdekében mindent megtegyen, hiszen ők képviselik a legmagasabb szinten a magyar színeket. Én csak ennyit mondanék erről, minden más a történet túlbeszélése lenne”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.