Százezrek előtt kért bocsánatot Ferenc pápa a papok szexuális visszaélései miatt

külföld
2018 augusztus 26., 17:16
comments 243

Írországi látogatásának vasárnapi záróeseményén, Dublinban bocsánatot kért Ferenc pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért.

Az egyházfő a szabadtéri mise megkezdése előtt váratlanul felolvasott egy nyilatkozatot a Phoenix parkban összegyűlt több százezer hívőnek. Az üzenetben bocsánatot kért a papok, egyházi intézmények és az írországi katolikus egyházi vezetők bűneiért, amelyeket a rájuk ruházott hatalommal visszaélve követtek el. "Az Úr kegyelmére bízom ezeket a bűnöket, és bocsánatot kérek értük" - mondta.

A pápa külön bocsánatot kért a szexuális zaklatásokért és azért is, hogy ezeket az egyház el akarta tussolni, a klérus pedig csendben maradt. A tömeg minden egyes bocsánatkérés után megtapsolta.

Ferenc pápa a katolikus Családok IX. Világtalálkozójára utazott szombaton Írországba, ahol 39 éve járt legutóbb katolikus egyházfő.

A legutóbbi visszaélésekkel kapcsolatos botrány az amerikai Pennsylvania államban robbant ki: itt kétéves nyomozás után összesen 300 egyházi személyről bizonyították be, hogy visszaélt a rá bízottakkal. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.