Eva Rezesova újra szabad, 2026-ig nem ülhet volán mögé

Hat év börtön után szabadlábra helyezték a négy halálos áldozatot követelő közlekedési baleset okozása miatt elítélt Eva Rezesovát, aki a Nagy Ignác utcai fővárosi büntetés-végrehajtási intézetből kedd délelőtt távozott.

Eva Rezesová a börtönbüntetésének kétharmadát letöltve, 6 év után a televíziójával a hóna alatt elhagyja a Nagy Ignác utcai fővárosi büntetés-végrehajtási intézetet 2018. augusztus 28-án.Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A szlovák nőt jogerősen 9 év börtönre ítélték, de a jogszabályok szerint büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhatott. Miután a 2012 augusztusában történt baleset óta majdnem egyfolytában fogva tartották, a 6 év most telt le. A szabadon bocsátásra többek között az elítélt jó magaviselete miatt nyílt lehetőség.

Az eljárás adatai szerint Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán X5-ös BMW-jével ittasan, kb. 165 km-es óránkénti sebességgel hátulról belerohant az áldozatok Fiat Puntójában. A Fiat kigyulladt, a benne ülő két házaspár meghalt. Eva Rezesová – nagy értékű, biztonsági berendezésekkel jól felszerelt terepjárójában – enyhe sérüléseket szenvedett.

Eva Rezesová (j) elhagyja a Nagy Ignác utcai fővárosi büntetés-végrehajtási intézetet 2018. augusztus 28-án.Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A Budapest Környéki Törvényszék 2014 szeptemberében kihirdetett, másodfokú, jogerős ítéletének szóbeli indoklása szerint a vádlott bűnössége kétséget kizáróan bizonyított, a szakértők szerint a baleset még a nagy sebesség ellenére is elkerülhető lett volna, ha a sofőr nem ittas. A bíróság kizárta, hogy a baleset áldozatainak autója hirtelen sávot változtatott, és Eva Rezesová ezért nem tudta elkerülni a balesetet.

A bíró a büntetés mértékéről négy éve elmondta: a vádbeli cselekményért a törvény szerint 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bíróságnak a 7,5 éves középmértékből kell kiindulnia. Súlyosbító körülmény volt a halálos áldozatok száma és a vádlott vezetési stílusa.

Eva Varholiková Rezesová vádlott az ellene négy halálos áldozatot okozó ittas járművezetés vádjával folyó másodfokú büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2014. szeptember 8-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A baleset idején 35 éves szlovák nő az eljárás során tagadta a bűnösségét. Alkoholos befolyásoltságáról azt mondta: arcüreg-gyulladásra és köhögésre szedett gyógyszereket, illetve a baleset után, közvetlenül sokkos állapotban nagyon szomjasnak érezte magát, és véletlenül egy vodkás üveget húzott meg. Rezesová szerint a baleset okozója a sértettek járműve volt, ami hirtelen kivágott elé. Ugyanakkor Eva Rezesová az eljárás során többször is megbánást tanúsított, és kifejezte, hogy sajnálja a történteket.

A törvényszék 2014-ben arról is döntött, hogy Eva Rezesovát 8 évre eltiltja a közúti járművezetéstől. Az eltiltás a börtönből való szabadulása után kezdődik, így Rezesová 2026-ig nem ülhet volán mögé.

BMW-vel viszik el Eva Rezesovát a Nagy Ignác utcai fõvárosi büntetés-végrehajtási intézet elől 2018. augusztus 28-án.Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A büntetőper miatt egyes igazságügyi műszaki szakértők tevékenységét nyilvános kritika érte, illetve pártosság gyanúja miatt két szakértőt kizárt a bíróság az eljárásból.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai „Rezes klán” egyik tagja. Apja Alexander Rezes, az 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország 2. leggazdagabb embere volt. (MTI)