Trumpék a Google keresőjének állami szabályozásán gondolkodnak

Donald Trump vezető gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow arról beszélt kedd reggel a Fehér Ház előtt újságíróknak, hogy meg fogják vizsgálni, nem kéne-e esetleg kormányzatilag szabályozni a Google keresőrendszerét. 

Kudlow bejelentésével párhuzamosan Donald Trump Twitteren támadta meg az amerikai techóriást, mivel szerinte a Google hírszolgáltatása elrejti a konzervatív híreket, és például Trump nevére rákeresve 96 százalékban liberális sajtótermékek eredményeit kínálja fel a hírkereső szolgáltatás. Trump alighanem a PJ Media egy virálissá vált cikkére gondolva írhatta mindezt, amely pont ezt állította címében. 

A PJ-cikkben, ami még a szerzői szerint sem tudományos módszertannal végzett kutatásra épült, gyakorlatilag minden sajtóterméket baloldalinak tekintettek a Fox News-en, a Wall Street Journalon, az Economiston és a Daily Mail-en kívül, és így jutottak arra, hogy a Trump keresőszóra a Google News felületén a top 100-as eredmény 96 százaléka balra húzó lapon jelent meg. 

Trump véleménye szerint a Google és a többi cég elnyomja a konzervatívok hangját és elrejt információkat és híreket, ezzel pedig irányítják, hogy az emberek mit láthatnak és mit nem. Az elnök szerint ez egy nagyon súlyos kérdés, amit kezelni kell. 

A Google amúgy azt sosem hozta nyilvánosságra, hogy hogyan működik az algoritmusa, mely szerint összeállítja a Google News találati sorrendjét. 

Mindenesetre Trump és Kudlow keddi bejelentése alighanem stratégiai célból is született, mivel a a Facebook, a Google és a Twitter vezetői épp a jövő héten fognak megjelenni a szenátus előtt. Trump pedig természetesen a Twittert választotta, hogy ismét kikeljen a közösségi oldalak ellen.

A Google közleményben reagált, a vállalat szerint a keresési eredményeket nem politikai előítéletek hajtják, hanem arra törekednek, hogy minden felhasználó a legrelevánsabb tartalmakat kapja meg a keresése után. (Axios, Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.