Pont úgy mérték a Duna hőmérsékletét, hogy ne kelljen leállítani a paksi erőműveket

2018 augusztus 29., szerda 16:45
727

Az utóbbi hetekben a kánikula és az alacsony vízállás miatt annyira felmelegedett a Duna, hogy a víz hőmérséklete elérte a blokkok üzemeltetésére vonatkozó adminisztratív korlátot. Vagyis, ha tovább melegszik a folyó, le kellett volna állítani az egész erőművet. A szabályok szerint akkor kellett volna lépni, ha a Duna hőmérséklete az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, amihez nagyon közel jártunk.

A G7 most arról  ír, hogy lehetett volna hivatalos mérés során is 30 fok feletti hőmérsékletet regisztrálni a Dunában, de egy jogi kiskapunak köszönhetően nem abban az időszakban mértek, amikor a legmelegebb a  folyó. 

Miután az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megküldte a hivatalos mérési adatokat az Energiaklubnak, kiderült, hogy a mért csúcshőmérséklet 29,88 fok volt. De még ezt az adatot is az előtt rögzítették, hogy a Duna elérte volna a napon belüli legmagasabb hőmérsékletét.

Ugyanis az erőműnek az előírások szerint naponta 11 és 14 óra között kell méréseket végeznie. A lap szerint az augusztusi mérések jellemzően ennek a három órának az első felében, egészen pontosan 10:30 és 12:30 között voltak, vagyis nem akkor, amikor a Duna a legmelegebb.

Mivel kettő után még tovább melegszik a víz, egy későbbi időpontban könnyen mérhettek volna 30 fok feletti vízhőmérsékletet, aminek komoly következményei lettek volna.

A lap idézi  Vízügyi Főigazgatóság adatait is, miszerint ugyanabban a hat napban, amikor Pakson 29,8 fokot mértek, 10 kilométerrel lejjebb késő délutánra 30-30,2 fokig hevült a Duna.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt