Túl meleg volt a Duna, kis híja volt, hogy nem kellett leállítani a paksi atomerőművet

2018 augusztus 25., szombat 5:17
377

A hőség miatt az elmúlt hetekben amúgy is kevesebb áramot termelt a szokottnál a paksi atomerőmű, lehetett volna azonban ennél sokkal rosszabb is a helyzet - írja a G7. A lap szerint ugyanis a kánikula és az alacsony vízállás annyira felmelegítette a Dunát, hogy a víz hőmérséklete elérte a blokkok üzemeltetésére vonatkozó adminisztratív korlátot. Eszerint, ha tovább melegszik a folyó, le kellett volna állítani az egész erőművet.

Mivel az erőmű felel a teljes hazai villamosenergia-termelés több mint feléért, a leállítása katasztrofális következményekkel járna.

A jogszabályok szerint ilyen lépésekre akkor kerülhet sor, ha a Duna vízhőmérséklete az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, amihez nagyon közel jártunk. A folyó alaphőmérséklete sem volt messze ettől az értéktől, de hogy pontosan mennyire melegedett fel a Duna, azt nem lehet tudni, a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp augusztus elején hibásodott meg, így kézi mérésre álltak át a szakemberek. Ebből viszont csak naponta egyet végeztek, reggel 7-kor, amikor a leghidegebb a víz.

A legmagasabb reggeli hőmérséklet 26,8 fok volt, ez azonban napközben 1,2-1,5 fokkal emelkedhetett, az erőmű pedig további 3-4-et dobhatott rajta a mérési pontig. Ebből pedig már 30 fok feletti érték adódik. A Vízügyi Főigazgatóság a Paks utáni első mérési ponton regisztrált is augusztus elején ilyet: Domborinál a délutáni órákban hat egymást követő napon is huzamosabb ideig 30 és 30,2 fok közötti hőmérsékletet rögzítettek.

Pakson állítólag ezt a szintet nem érték el, de igencsak megközelítették. Kovács Antal kommunikációs igazgató a G7.hu-nak azt mondta, hogy 29,8 fok volt a legmagasabb, amit mértek.

Az erőmű egyik blokkja, mintha csak sejtené a bajt, előzékenyen meg is hibásodott, és augusztus közepe óta nem termelt. (G7)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt