Túl meleg volt a Duna, kis híja volt, hogy nem kellett leállítani a paksi atomerőművet

A hőség miatt az elmúlt hetekben amúgy is kevesebb áramot termelt a szokottnál a paksi atomerőmű, lehetett volna azonban ennél sokkal rosszabb is a helyzet - írja a G7. A lap szerint ugyanis a kánikula és az alacsony vízállás annyira felmelegítette a Dunát, hogy a víz hőmérséklete elérte a blokkok üzemeltetésére vonatkozó adminisztratív korlátot. Eszerint, ha tovább melegszik a folyó, le kellett volna állítani az egész erőművet.

Mivel az erőmű felel a teljes hazai villamosenergia-termelés több mint feléért, a leállítása katasztrofális következményekkel járna.

A jogszabályok szerint ilyen lépésekre akkor kerülhet sor, ha a Duna vízhőmérséklete az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, amihez nagyon közel jártunk. A folyó alaphőmérséklete sem volt messze ettől az értéktől, de hogy pontosan mennyire melegedett fel a Duna, azt nem lehet tudni, a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp augusztus elején hibásodott meg, így kézi mérésre álltak át a szakemberek. Ebből viszont csak naponta egyet végeztek, reggel 7-kor, amikor a leghidegebb a víz.

A legmagasabb reggeli hőmérséklet 26,8 fok volt, ez azonban napközben 1,2-1,5 fokkal emelkedhetett, az erőmű pedig további 3-4-et dobhatott rajta a mérési pontig. Ebből pedig már 30 fok feletti érték adódik. A Vízügyi Főigazgatóság a Paks utáni első mérési ponton regisztrált is augusztus elején ilyet: Domborinál a délutáni órákban hat egymást követő napon is huzamosabb ideig 30 és 30,2 fok közötti hőmérsékletet rögzítettek.

Pakson állítólag ezt a szintet nem érték el, de igencsak megközelítették. Kovács Antal kommunikációs igazgató a G7.hu-nak azt mondta, hogy 29,8 fok volt a legmagasabb, amit mértek.

Az erőmű egyik blokkja, mintha csak sejtené a bajt, előzékenyen meg is hibásodott, és augusztus közepe óta nem termelt. (G7)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.