Tengeri csatát vívtak brit és francia halászok az éjjel

Évek óta nagy vita van a brit és francia halászok között a Csatornában a kagylólelőhelyek használata miatt. Keddről szerdára virradó éjjel már tengeri csatát vívtak egymással egy ígéretes zsákmányszerző területért.

A Csatornában mindkét ország halászai törvényesen működhetnek, de a franciáknak október és május között a helyi környezetvédelmi szabályok miatt tartózkodniuk kell a kagylók kifogásától. Hasonló korlátozás a briteket nem érinti, ám a béke érdekében az utóbbi években megegyeztek a halászok egymással, hogy a britek akkor jönnek csak a francia partokhoz, amikor a franciák nem halászhatnak. Idén azonban nem újították meg az alkut, és a britek megjelentek már most, augusztus végén.

A kedd éjjeli csatában 5 brit és 35 francia halászhajó vett részt. A halászok kövekkel dobálták egymást, füstgránátokat is kilőttek, és egymásnak vezették a hajókat, három közülük súlyosan meg is sérült. Szerencsére egyik hajó sem süllyedt el, és komolyabb sérülést sem szenvedtek a halászok. Három óra csata után a rendőrség választotta szét a feleket.

A francia halászok abban bíznak, hogy jövőre már nem jönnek a britek. Nagy-Britannia ugyanis várhatóan 2019 március végén kilép az EU-ból, és akkortól a Csatorna Franciaországhoz közelebbi része már külföld lesz számukra, ahol csak a francia kormány külön engedélyével halászhatnának. (france24)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.