Tengeri csatát vívtak brit és francia halászok az éjjel

eu
2018 augusztus 29., 06:33
comments 120

Évek óta nagy vita van a brit és francia halászok között a Csatornában a kagylólelőhelyek használata miatt. Keddről szerdára virradó éjjel már tengeri csatát vívtak egymással egy ígéretes zsákmányszerző területért.

A Csatornában mindkét ország halászai törvényesen működhetnek, de a franciáknak október és május között a helyi környezetvédelmi szabályok miatt tartózkodniuk kell a kagylók kifogásától. Hasonló korlátozás a briteket nem érinti, ám a béke érdekében az utóbbi években megegyeztek a halászok egymással, hogy a britek akkor jönnek csak a francia partokhoz, amikor a franciák nem halászhatnak. Idén azonban nem újították meg az alkut, és a britek megjelentek már most, augusztus végén.

A kedd éjjeli csatában 5 brit és 35 francia halászhajó vett részt. A halászok kövekkel dobálták egymást, füstgránátokat is kilőttek, és egymásnak vezették a hajókat, három közülük súlyosan meg is sérült. Szerencsére egyik hajó sem süllyedt el, és komolyabb sérülést sem szenvedtek a halászok. Három óra csata után a rendőrség választotta szét a feleket.

A francia halászok abban bíznak, hogy jövőre már nem jönnek a britek. Nagy-Britannia ugyanis várhatóan 2019 március végén kilép az EU-ból, és akkortól a Csatorna Franciaországhoz közelebbi része már külföld lesz számukra, ahol csak a francia kormány külön engedélyével halászhatnának. (france24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.