Jön az ellen-Facebook? Saját közösségi oldal létrehozásán gondolkodnak Trump környezetében

külföld
2018 augusztus 30., 11:47
comments 160

A napokban Donald Trump újabb harcot indított a techóriások ellen, azt állítva, hogy a Facebook, a Google és a Twitter elfogult a konzervatív táborral szemben és cenzúrát alkalmaznak. 

Trump, aki maga amúgy kampánya során nagyban támaszkodott a Facebook és a Twitter felületeire, konkrét bizonyítékokat ugyan kevéssé állított támadásai mellé, de az üzenet így is hatásos: egy friss felmérés szerint a magukat konzervatívoknak valló amerikaiak 65 százaléka gondolja azt, hogy a közösségi oldalakat fenntartó cégek szándékosan cenzúrázzák a jobboldali véleményeket. 

Az Axios fehérházi forrásai szerint a fake news-t ma már átvette a 'fake social', illetve a 'fake search' kifejezések használata, egy Trump közelében dolgozó alkalmazott pedig arról beszélt, hogy a kérdés mára már a fegyverviseléshez vagy a bevándorláshoz hasonló jelentőségre tett szert, és egyre inkább érzelmi kérdés a konzervatív táborban. 

Az Axios szerint a következő lépés akár hasonló is lehet, mint amit a mainstream sajtó esetében lehetett látni: miközben Trump tábora elfogultsággal és hazugságokkal kezdte el vádolni a legnagyobb lapokat, párhuzamosan elkezdték felépíteni a saját hírfelületeiket. Most pedig nem kizárt, hogy jöhetnek a jobboldali közösségi oldalak. 

Erről beszélt a lapnak Trump fia, Donald Trump Jr. is, aki megpedzegette, hogy ha létrejönne egy ilyen felület, akkor Trump nyilván arra biztatná a követőit, hogy váltsanak. Arra a kérdésre, hogy apja 2020-as újraválasztási kampánya akár már futhatna is egy ilyen felületen, Trump Jr. elmondta, hogy nagyon szeretné ha így lenne, de a legjobb az volna, ha a Szilícium-völgy konzervatívjai hoznának létre egy ilyen közösségi oldalt, és akkor Trumpék segítenének a népszerűsítésben. 

Egy ilyen váltásnak komoly következményei lehetnek: már így is sokan okolják a populizmus erősödéséért a különféle véleménybuborékok létrejöttét, de eddig legalább ezek a buborékok egy-egy felületen belül jöttek létre, és legalább elvi szinten elképzelhető volt, hogy valaki másmilyen véleményekbe is belefusson. 

A republikánusok körében már hónapok óta téma, hogy szabályozni kéne a nagy techcégeket, a mostani felerősödött hangok jelentősége pedig abban lehet, hogy a Facebook, a Google és a Twitter vezetőit éppen a jövő héten fogja meghallgatni a kongresszus. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.