Trump azzal fenyegetőzik, hogy kilép a Kereskedelmi Világszervezetből

külföld
2018 augusztus 30., 22:13

Kilépteti az USA-t a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO), ha az nem szedi össze magát, és nem bánik jobban Amerikával - erről beszélt az elnök a Bloombergnek adott interjúban.

Ez a lépés még a Kínával folytatott kereskedelmi háborúnál is nagyobb hatású lenne, és megbontaná azt a gazdasági világrendet, amely a második világháború után az Egyesült Államok vezetésével épült ki - teszi hozzá a gazdasági lap.

A WTO tagjai zölddel és kékkel, sárgával a megfigyelők, pirossal az a néhány ország, amelyik egyáltalán nem vesz részt a szervezet munkájában
photo_camera A WTO tagjai zölddel és kékkel, sárgával a megfigyelők, pirossal az a néhány ország, amelyik egyáltalán nem vesz részt a szervezet munkájában Fotó: Wikipédia

A WTO 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy a tagállamok rendezzék egymás között a kereskedelmi vitáikat. Robert Lighthizer, Trump kereskedelmi tanácsadója régóta kritizálja a szervezetet, mert az szerinte beavatkozik az amerikai belügyekbe a döntéseivel. Ezért aztán az USA már egy ideje blokkolja az új bírók kinevezését a WTO döntőbíróságára, ami azzal fenyeget, hogy az a következő években működésképtelenné válik.

Ehhez az új fejleményhez is érdemes hozzáolvasni Magyari Péter februári cikkét, ami arról szól, hogy Trump, Putyin és Orbán politikájának egyik legfontosabb közös pontja, hogy igyekeznek aláásni azt a nemzetközi rendszert, ami a hidegháború óta a béke legfontosabb garanciája. A WTO ennek egyik kevésbé gyakran emlegetett, de fontos része.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.